HZVV heeft weinig moeite met Blauw Wit ?34 en is weer hoofdklasser

HOOGEVEEN ? HZVV-trainer Andr? Blom noemde het een zware bevalling, maar in de laatste competitiewedstrijd tegen Blauw Wit ?34 stelde HZVV het kampioenschap veilig door een verdiende 2-0 overwinning. In december 2011 werd de datum voor het kampioensfeest al uitgerekend, maar uiteindelijk duurde het langer dan verwacht. Op de laatste wedstrijddag had HZVV aan een punt genoeg, maar behalve het eerste kwartier, kwam de titel geen moment in gevaar. Na degradatie uit de hoofdklasse is HZVV na een jaar al weer terug en de bedoeling is een stabiele hoofdklasser te worden.

Er zijn de laatste weken verschillende data aan de orde geweest, waarop HZVV kampioen kon worden. Op 14 april, 21 april, 28 april en 5 mei konden het vuurwerk en de rode ballonnen weer de kast in en het moest dan eindelijk op 12 mei gebeuren. Er zat de nodige spanning op de wedstrijd, want bij verlies en winst van Viboa zou er zelfs nog een beslissingswedstrijd gespeeld moeten worden en dat was het laatste dat HZVV wilde.  In de laatste wedstrijd tegen Blauw Wit ’34 herstelde HZVV zich uitstekend van de mindere periode en boekte een verdiende 2-0 zege, waarna eindelijk de bloemen, ballonnen, het speciale shirt met de tekst: HZVV kampioen seizoen 2011-2012, uitgereikt konden worden.

Trainer André Blom vergeleek de behaalde titel met een bevalling. ,,We hadden gehoopt op een snelle bevalling, maar het werd uiteindelijk een keizersnee. Op de terugweg van Koudum naar Hoogeveen was ik in de bus opgelucht, omdat Viboa eindelijk punten had verspeeld. Wij hebben het in de afgelopen weken niet goed gedaan. In deze wedstrijd tegen Blauw Wit begonnen we matig, maar na een kwartier hebben we ons knap hersteld. We speelden daarna geconcentreerd en dat konden we in de tweede helft goed doorzetten”.

Aanvoerder Arjan Kleine vond dat HZVV terecht kampioen is geworden. ,,Ja, we zijn in staat de beste ploeg van deze klasse te zijn. In de afgelopen weken vond ik ons voetbal niet eens zo slecht, maar de eindpass en de goals ontbraken steeds. Vandaag hadden we vooraf een goed gevoel en dat was tegen Oeverzwaluwen anders. Er was gezonde spanning en het is super dat we weer in de hoofdklasse spelen”. Arjan Akkerman was geschorst en speelde de laatste wedstrijd niet. ,,Dat was jammer. Ik had uiteraard liever op het veld gestaan. Het was een fantastisch seizoen en ik heb nog nooit in de hoofdklasse gevoetbald, dus voor mij is het een primeur”.

In de week voorafgaande aan de laatste wedstrijd tegen Blauw Wit twijfelden weinig mensen aan het behalen van de titel door HZVV. In het eerste kwartier had het echter weinig gescheeld of de thuisclub had met 0-2 achter gestaan. Al na twee minuten was Alban Miftari kansrijk, maar doelman Wiebe Zinger bracht redding. Even later leidde Zinger zelf de tweede kans voor de gasten in door een verkeerde uittrap, maar hij herstelde zich door de inzet van Onur Tekbas knap te pakken. Kort daarna had Jan Tijtsma zijn ploeg op voorsprong kunnen brengen, maar opnieuw stond Wiebe Zinger succes in de weg. ,,Ik had wel een beetje last van spanning in het begin”, verklaarde Wiebe Zinger na afloop. Na het weifelende eerste kwartier herstelde HZVV zich goed en nam het initiatief en schiep kansen genoeg om voor rust op een geruststellende voorsprong te komen. Kansen voor Marco Hartman, Roy Jurgens, David Eshuis en Frank Strijker waren niet aan de thuisclub besteed.

Marco Hartman kreeg twee opgelegde kansen en ook Frank Strijker kreeg helemaal vrij voor doelman Klaas Atema het leer niet in het net. Zo bleef het bij rust 0-0 en was de thuisclub nog niet helemaal gerust. Na rust begon HZVV voortvarend aan het tweede bedrijf en krulde David Eshuis bijna een corner ineens in de touwen. Na vijf minuten maakte HZVV eindelijk de verlossende treffer. Na een corner van Joel Huiskes tikte Erwin Breukelman de bal bij de eerste paal langs doelman Atema. De ban was gebroken en er viel een last van de schouders van de thuisclub af. Als bevrijd domineerde HZVV de wedstrijd en Blauw Wit kwam nauwelijks meer over de middenlijn. HZVV speelde goed en kreeg kansen op meer treffers, maar inzetten van David Eshuis, Pim de Jonge misten de juiste richting. In de laatste twintig minuten was het gewoon wachten op de 2-0 en die kwam acht minuten voor tijd.

Frank Strijker schoot alleen voor Atema de bal hoog in het net en daarmee was het feest compleet. De vraag is of HZVV klaar is voor een nieuw avontuur in de hoofdklasse. ,,We hebben een betere ploeg dan vorig seizoen in de hoofdklasse:, zegt André Blom. ,,Ik denk dat we een soort De Graafschap of FC Zwolle van de hoofdklasse worden. Het zou erg mooi zijn als we het RKC van de hoofdklasse kunnen zijn. Er zijn een paar jongens die ervaring in de hoofdklasse hebben. Handhaving zou een knappe prestatie zijn”. Aanvoerder Arjan Kleine wilde iets verder gaan. ,,Ik gok op een plaats in de middenmoot. Alleen klassebehoud vind ik te laag”.

HZVV-Blauw Wit ’34 2-0 (0-0)
50. Breukelman 1-0, 82. Strijker 2-0. Scheidsrechter: Rotmensen. Toeschouwers: 501.
HZVV: Zinger; Hugen, D. Jurgens (83. Otten), R. Jurgens, Breukelman; Kleine, Huiskes; De Jonge, Strijker (83. Leepel), D. Eshuis (83. Benjamins); Hartman.

Man van de wedstrijd: Erwin Breukelman