Zuidenveldtour gewonnen door Rick Ottema

NIEUW-AMSTERDAM - Zaterdag waren we te gast in de PWZ Zuidenveldtour, een internationale wielerklassieker door het zuidoosten van Drenthe met Dalen als start- en Nieuw-Amsterdam als aankomstplaats.

Wind was er wel degelijk op de open vlaktes, maar te weinig om er een harde waaierkoers van te kunnen maken. Desondanks hadden velen, voornamelijk clubrenners, er hun handen aan vol. De kasseien en ook de afstand (200 km) eisten hun tol. Van de 151 gestarte renners haalden slechts 77 de finish. Onder de uitvallers bevond zich ook schaatskoning Sven Kramer. Hij koerste uitstekend mee in het eerste peloton, maar kwam met nog zo’n 10 km te gaan ten val. Ronde-arts Coen Holzhauer was snel klaar met zijn diagnose: sleutelbeenbreuk.

Feitelijk begon de wedstrijd pas echt, net nadat een kopgroep die een maximale voorsprong van liefst 4 minuten wist te nemen, weer was teruggepakt door een eerste peloton, waarin zich alle kanshebbers bevonden. In die kopgroep zaten 10 renners met als bekendste namen die van Fabio Jakobsen (Nederlands beloftenkampioen en winnaar van de Ster van Zwolle) en Rens te Stroet (o.a. winnaar van de Gouden Pijl). De Drent Sander Iwema was ook present, maar hij moest er op de Limietweg af. Verder nog: de Duitser Robert Retschke, Harry Sweering, Stefan Kreder, Stephan Bakker, Bas Ottevanger, Joey van Rhee en Stef Krul.

Beide laatstgenoemden waren er ook weer bij, toen de echte slag viel. Zij gingen als enigen van de kopgroep mee, toen de zeer actieve Muntendammer Rick Ottema demarreerde en zo vormde zich een nieuwe, definitieve kopgroep met drie renners. Een ander trio (Te Stroet, Van Trijp en de Belg Dieleman) ging in de achtervolging, maar zij bleven “hangen”.

De eindsprint tussen de drie koplopers op de noordzijde van de Vaart in Nieuw-Amsterdam bracht nog wat commotie teweeg. Joey van Rhee (2e) protesteerde, omdat hij vond, dat winnaar Rick Ottema van zijn rechte lijn was afgeweken. Na bestudering van het filmmateriaal bleef de jury echter bij de eerder genomen beslissing om Ottema tot winnaar uit te roepen. (foto Fred Haikens)

Rest nog te vermelden, dat het laatste deel van deze uitstekend georganiseerde klassieker rechtstreeks werd uitgezonden door Podium TV, voor regionale sportliefhebbers een zender om in de gaten te houden.

De uitslag:
1 Rick Ottema, Muntendam
2 Joey van Rhee, Nijverdal
3 Stef Krul, Tjalleberd
4 Maarten van Trijp, Essen
5 Rens te Stroet, Keijenborg
6 Michiel Dieleman, België
7 Johim Ariesen, Rhenen
8 Fabio Jakobsen, Heukelum
9 Roy Eefting, Apeldoorn
10 Nick van der Meer, Honselersdijk
11 Twan Brusselman, Helmond
12 Robin Wennekes, Dodewaard
13 Nicola Toffali, Italië
14 Mathias de Witte, België
15 Melvin van Zijl, Harderwijk
16 Joshua Huppertz, Duitsland
17 John Meewisse, Erica
18 Allard Neijmeijer, Groningen
19 Jan Reynaerts, België
20 Jaap Kooijman, Sittard
21 Stijn de Bock, Hamme (België)
22 Dion Beukeboom, Amsterdam
23 Twan van den Brand, Volkel
24 Mike Terpstra, Krommenie
25 Martijn Dijkstra, De Knipe
26 Gert Jan Bosman, Nijverdal
27 Jasper Hamelink, Dronten
28 Justin Timmermans, Hardenberg
29 Stephan Bakker, Zaandam
30 Bas Ottevanger, Groot Ammers
37 Stan Wijkel, Holsloot
43 Tijmen Eising, Emmen
44 Niels Goeree, Borger

Tweevoudig winnaar Jeff Vermeulen ontbrak op de deelnemerslijst. Hij werd ziek gemeld.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda