Regen spelbreker Gouden Pijl

EMMEN - De jubileumuitgave van de Gouden Pijl bood volop vertier. Het standaard-programma (criteriums voor vrouwen, elite/beloften en profs) werd voor deze gelegenheid uitgebreid met twee leuke onderdelen, namelijk een “dikke banden race” voor de jeugd en een dernykoers voor de “oude glorie”. Zo kwam iedereen aan zijn trekken.


Het zou allemaal nog veel mooier zijn geweest, wanneer het weer een beetje zou hebben meegewerkt. Helaas, alleen de vrouwen, die om half één waren gestart, ontsnapten aan de greep van Pluvius. De 40e editie was natuurlijk ook bij uitstek een gelegenheid om de vrijwilligers, die vanaf het allereerste begin hebben meegewerkt, eens in het zonnetje te zetten. Twee van hen, Karst de Vries en Jans Jeuring, hebben besloten om na dit jaar een punt te zetten achter hun werkzaamheden voor de Gouden Pijl. Tijdens de profkoers sprak voorzitter Roelie Lubbers namens het stichtingsbestuur haar welgemeende waardering uit en overhandigde beide heren een certificaat, waarmee zij voor altijd toegang krijgen tot het VIP-dorp van de Gouden Pijl.

Eerder op de dag had Karst de eer om het startschot te mogen lossen voor de vrouwenkoers, terwijl Jans de bloemen mocht overhandigen aan de rensters op het podium. Bovendien kregen de heren een welverdiend “ererondje” aangeboden. Niet over, maar boven het parcours in een helikopter. Dit eerbetoon viel ook ten deel aan de heren Scheper en De Haan.

Vrouwen
In tegenstelling tot de verwachtingen, werd niet Janneke Ensing, maar de rappe Anouska Koster winnares bij de vrouwen. Zoals we van haar gewend zijn, was Ensing wel erg actief, maar haar inspanningen leidden niet tot het gewenste resultaat. Behalve Janneke Ensing maakte ook de Groningse Anne Marijn van der Graaf indruk met een rondenlange solo. Ook zij werd in de finale weer tot de orde geroepen, zodat een massasprint de beslissing moest brengen. Zoiets is wel toevertrouwd aan Anoeska Koster. Floor Weerink uit Exloo, die een goede wedstrijd reed, kwam als 13e over de meet.
Uitslag:
1 Anouska Koster, Zwaagwesteinde
2 Julia Soek, Den Ham
3 Nina Kessler, Velserbroek

Elite/beloften/Amateurs
In deze combi-wedstrijd stonden 61 renners aan het vertrek. Het peloton bevatte veel mannen met een WSV-achtergrond, maar Stefan Meijer was de enige die herkenbaar in het shirt van WSV Emmen van start ging.
Het eerste deel van de wedstrijd was voor het duo Peter Merx-Wim Kleiman. Rondenlang reden ze samen aan de leiding met een hoopvolle voorsprong van een halve minuut. Toen het begon te regenen kreeg de koers een andere wending. Onder aanvoering van ex-prof Erik Dekker en de Duitse routinier Vladi Riha kwam het sterk uitdunnende peloton terug.

Het was de Australiër Aden Paterson (rijdend voor de NWV) die na ruim een uur het initiatief nam voor de beslissende vlucht. Vladi Riha, Erik Dekker en Tom Terpstra sloten snel aan, daarna volgde Arne Peters (Beekbergen) en tenslotte waren Tom Wijkel en Peter Merx de laatsten die in deze trein sprongen.

Dit zevental bleef voorop, maar in de finale splitste zich een trio af: Dekker, Merx en Riha kwamen met z’n drieën voorop. Na een felle jacht werden zij echter weer ingerekend. De eindsprint verliep bijzonder spannend. Lang bleef onzeker of Erik Dekker, dan wel Peter Merx gewonnen had. De jury riep na ruim beraad “de kolibrie” tot winnaar uit. Dit tot lichte teleurstelling van het publiek, dat Erik Dekker na zijn afscheid in Emmen (2004) nog niet was vergeten. Justin Kloese beëindigde zijn eerste Pijl met een mooie klassering. Hij won met ruim verschil de sprint van het peloton en werd 9e.
Uitslag:
1 Peter Merx, Warfhuizen
2 Erik Dekker, Hedel
3 Tom Terpstra, Groningen

Derny
Na een korte rustpauze keerde Erik Dekker terug in de arena, nu achter de derny van gangmaker Gerrit Möhlmann. De dernykoers werd gereden door de “oude glorie”. Het was het feest der herkenning. Alhoewel, van directe herkenning was niet altijd sprake. Niettemin waren er eigenlijk toch nog best veel oud-profs in de ring, die een afgetrainde indruk maakten. Dat geldt natuurlijk in het bijzonder voor Erik Dekker, die nog steeds volop in competitie is. Hij versloeg - achter de derny van Gerrit Möhlmann - al zijn “concurrenten” en kreeg Jelle Nijdam (2e) en Bart Voskamp (3e) mee op het podium.

Dikke banden race
Ondertussen hadden de jongens en meisjes, die zich hadden aangemeld voor de dikke banden race, hun wedstrijd al weer achter de rug. In de stromende regen reden zij één rondje over hetzelfde parcours als alle anderen. De jeugd, vurig aangemoedigd door het publiek, reed in twee leeftijdsgroepen. Later dit seizoen wordt in Breda de landelijke finale van het dikke bandencircuit gereden.

Profs
Nadat de reclamekaravaan twee keer rond was geweest (met daarbij uiteraard ook de jeugdafdeling van WSV Emmen) maakten de (semi) profs hun opwachting. Dat zoiets niet ongemerkt voorbij gaat, spreekt vanzelf. Elk jaar weer spelen zich aandoenlijke tafereeltjes af tussen de uiterst geduldige profs en de handtekening jagende jeugd. En wanneer zich dan ook nog de onverwachte gelegenheid voordoet, dat je een handtekening kunt “scoren” van de enige Tourwinnaars die Nederland tot dusver heeft voortgebracht, dan kan je dag niet meer stuk.

Van de huidige lichting profs had Bauke Mollema uiteraard de meeste klandizie. Ondanks de regen bleef Bauke (zoals meestal) de rust zelve. Dat hij later die avond als winnaar van de 40e Gouden Pijl werd gehuldigd, zal eigenlijk niemand hebben verbaasd. Roglic werd 2e en 9 seconden later won Nederlands kampioen Ramon Sinkeldam de sprint van het peloton.

Noah van Putten, de wielrennende kleinzoon van Peter van Putten, mocht als eerbetoon aan zijn te vroeg overleden grootvader, tevens de grondlegger van de Gouden Pijl, de prijs voor de meest strijdlustige renner (de Peter van Putten Prijs) uitreiken aan Bert Jan Lindeman.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda