Internationaal deelnemersveld tijdens feestelijke jubileumeditie wielerwedstrijd Kleine Hein

EMMEN - Op zaterdag 20 april a.s wordt in Emmen voor de 40e keer de wielerwedstrijd de Omloop door het Land van Kleine Hein verreden. Niet alleen kent deze feestelijke editie een internationaal deelnemersveld, maar vindt er ook een randprogramma plaats met onder andere een bijzondere expositie over deze jubilerende wielerronde. Wielersportvereniging Emmen organiseert op zaterdag 20 april drie wedstrijden door het (veen)gebied Barger-Compascuum, Emmer-Compascuum, Barger-Oosterveld en Nieuw-Dordrecht.


Tusschen turfbulten
Deze wielerkoers is genoemd naar de hoofdpersoon in een streekroman “Kleine Hein tusschen turfbulten en zandheuvels”. Dit boek stamt uit de Tweede Wereldoorlog en is geschreven door G.H. Vocks. Kleine Hein is de zoon van een veenboer uit Barger-Compascuum en groeit op in het gebied waar de wielerwedstrijd doorheen koerst. In 2019 bestaat ‘Kleine Hein’ 40 jaar.

Internationale deelname
Tijdens deze veertigste editie verschijnen er maar liefst zo’n 450 renners- en rensters uit heel Nederland aan de start. De amateurs bijten het spits af om 09:30 uur, gevolgd door de Nieuwelingen-meisjes/Junioren-dames om 12:00 uur. Het startschot van deze wedstrijden wordt gegeven door wethouder René van der Weide. Als laatste starten de Nieuwelingen-jongens om 14:30 uur. Extra bijzonder is de internationale deelname dit jaar. Er rijden onder meer Belgische en Noorse rensters mee. Zelfs de nationaal kampioene uit Azerbeidzjan mengt zich in de strijd!

Al 40 jaar vrijwilliger
Zo’n geweldige wielerdag kan natuurlijk alleen maar plaatvinden door de geweldige inzet van een hele grote groep vrijwilligers. Dit jaar wordt de Wsv Emmen organisatieafdeling door zo’n 115 vrijwilligers ondersteund. Extra bijzonder is dat er twee ‘oude rotten in het vak’ bij zijn die álle veertig edities hebben meegemaakt: Karst de Vries en Jans Jeuring van Wsv Emmen. De Vries is tevens bedenker van de wielerronde.

Feestelijk randprogramma
In de kantine van Wsv Emmen kantine is speciaal een mini-expositie ingericht met unieke items van 40 jaar Kleine Hein. Bewonder onder meer een programmaboekje van de eerste editie en ontdek via prachtige foto’s en oude krantenartikelen de geschiedenis van deze typisch Drentse wielerronde. Daarnaast heeft Wsv Emmen de winnaarstrui van de eerste winnaar in bruikleen gekregen. En als kers op de taart: een vroege uitgave van het boek “Kleine Hein tusschen turfbulten en zandheuvels”, de naamgever van deze wielerwedstrijd.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda