Gino Mäder (26) overleden

WIELRENNEN - Beste wielerliefhebber, we beginnen met zeer verdrietig nieuws. Gino Mäder is donderdag in de afdaling van de Albulapass in de Ronde van Zwitserland uit de bocht gevlogen en in het ravijn gestort. De Zwitser is daarbij verongelukt. Aanvankelijk lukt het de hulpdiensten om hem na 25 minuten weer tot leven te krijgen, nadat hij twee minuten na zijn val bewegingsloos in het water werd aangetroffen door de rondearts. In allerijl werd hij nadien naar het ziekenhuis van Chur gevlogen, maar hulp mocht niet meer baten. Vrijdagmorgen om 11.30 uur is Mäder overleden. Hij was slechts 26 jaar jong. Onze community en zelf zijn net als de rest van de wielerwereld enorm geschokt door dit tragische nieuws.



Ook Magnus Sheffield kwam in dezelfde bocht ten val. De Amerikaan is er relatief ‘goed' vanaf gekomen met enkel een hersenschudding en kneuzingen. De valpartij op hoge snelheid zorgt in het peloton ook voor de nodige reacties. Zo riep wereldkampioen Remco Evenepoel op om beter na te denken over dit soort finales, omdat het de veiligheid van de renners niet ten goede komt. Diezelfde Evenepoel kende overigens een mindere dag in de Zwitserse koninginnenrit, de werd gewonnen door dat andere imposante toptalent: Juan Ayuso. Zij strijden samen met seizoensrevelatie Mattias Skjelmose, man in vorm Felix Gall, de altijd taaie Pello Bilbao, het Belgische nieuwe wonder Cian Uijtdebroeks én Wilco Kelderman. Voor wat het waard is, na deze gitzwarte bladzijde in de wielergeschiedenis.


Toch valt dit weekend wel de beslissing in de Ronde van Zwitserland. Daarnaast staan ook de mooiste etappes in de Ronde van België op het programma, waar Mathieu van der Poel samen met zijn ploeg Alpecin-Deceuninck aan het huishouden is. Ook de Ronde van Slovenië is onderweg, terwijl de nationale kampioenschappen eveneens in aantocht zijn. Onderwerpen die allemaal de revue passeren in de WielerFlits Podcast (opgenomen voor Mäders overlijden), waar Raymond en ikzelf dieper ingaan op de verschillende onderwerpen. Ook de bizarre Giro Next Gen komt voorbij.

Waar komen jullie toch vandaan? ‘Uit Nederland Sprintland, hier niet ver vandaan’
Olav Kooij won afgelopen week de slotrit en het eindklassement van de ZLM Tour, Dylan Groenewegen mocht in de eerste twee etappes juichen van de Ronde van Slovenië, Fabio Jakobsen zegevierde op De Wandelaar in de Baloise Belgium Tour, Lorena Wiebes en Charlotte Kool zijn de meest winnende sprintsters van de wereld van dit moment en Harrie Lavreysen is nog altijd de absolute koning van de sprint op de baan. Hoe kan het toch dat Nederland zulke goede sprinters heeft? Met die vraag gingen we voor RIDE Magazine op onderzoek uit.

Het antwoord daarop kun je lezen in ons zomernummer, naast tal van andere prachtige verhalen. Denk aan een exclusief interview met ’s werelds beste renner van het moment, Tadej Pogacar. Maar ook aan het succesverhaal van Jumbo-Visma door de ogen van Merijn Zeeman en Mathieu Heijboer, Romain Bardet vertelt over het niet meer móeten winnen en zijn Puy de Dôme, alle Tour-etappes staan erin, je leest over de mooiste fietsregio’s ter wereld, materiaalreviews en de beste tips om wielrennen voor jou zo leuk en comfortabel mogelijk te maken. Bestel het 212 pagina’s dikke zomernummer hier!

Ik wens een ieder het allerbeste voor dit weekend, knuffel je naasten nog eens goed en maak geen ruzie. Het leven is maar kort. Helaas soms veel te kort. Rust zacht, Gino.


Youri IJnsen
Koersmaker WielerFlits

Gino Mäder (26) overleden

Een gitzwarte dag in het wielrennen. Gino Mäder is overleden. De Zwitser kwam donderdag ten val in de laatste afdaling van de dag. Hij werd bewegingsloos gevonden al liggend in het water en is daarna gereanimeerd. Hij werd naar het ziekenhuis van Chur gebracht, waar hulp niet meer mocht baten. Mäder is 26 jaar geworden.

Zijn ploeg Bahrain Victorious deelde een emotioneel persbericht en vanuit het peloton werd er geschokt gereageerd. De zesde etappe werd na een rouwende start geneutraliseerd. Het peloton rijdt alleen gezamenlijk de laatste dertig kilometer.

Rechthoek: afgeronde hoeken: Lees verderLees verder

Wat goed is, is snel: waarom Nederland over zo veel topsprinters beschikt

Fabio Jakobsen, Dylan Groenwegen en Olav Kooij wonnen de afgelopen week alledrie. Lorena Wiebes en Charlotte Kool zijn de meest winnende sprintsters ter wereld en Harrie Lavreysen is de regerende sprintkoning op de baan. Toeval, of toch ook weer niet? Waar komt die oranje overmacht vandaan? Met die vraag ging

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda