Aanval Gesink oogst bewondering

SIERRA DE LA PANDERA - Damiano Cunego (Lampre) wist de veertiende etappe van de Vuelta op zijn naam te schrijven. Een etappe, waar aan het eind een enorm zware berg lag te wachten, de Sierra de la Pandera. Op de hellingen van deze 1840 meter hoge kolos was er een prachtige ontknoping te zien. Daarin deed Robert Gesink een uiterste poging zich naar de eerste plek te worstelen, maar hij moest zijn meerdere erkennen in lijstaanvoerder Valverde. Valverde werd vijfde en Gesink zesde. Valverde pakte vier seconden op Gesink, die na deze etappe 31 seconden achter Valverde staat.
De onrust in het peloton begon al na ongeveer 35 kilometer toen negen renners wisten weg te rijden. Onder hen Cunego (Lampre) en Bram Tankink (Rabobank). De groep wist maximaal uit te lopen tot 9 minuten 44 seconden. Uiteindelijk nam het peloton geen genoegen meer met de voorsprong en de ploegen Liquigas en Euskaltel-Euskadi namen het initiatief om de koplopers te achterhalen. Met veertien kilometer voor de kiezen ging Cunego er in de regen tussenuit en liep geleidelijk weg van de andere renners van de kopgroep. Hij begon in zijn eentje aan de laatste klim van bijna zeven kilometer en niemand zag hem terug.

Het peloton was uiteen gevallen en daarvan bleef een groep van zestien renners over, met de favorieten Valverde en Gesink, maar ook Basso, Sanchez en Evans, de top van het klassement. De groep slonk tot negen renners met nog drie kilometer te gaan. Ivan Basso (Liquigas) trok enorm aan kop. Maar daarna kwam Evans. Gesink nam de kop van Evans over en trok enorm door. Aanvaller Gesink kreeg Evans, Mosquera en nog een paar renners mee, maar Valverde moest afhaken. Toch herstelde Valverde wonderbaarlijk en kwam enorm hard terug.

Gesink intussen, had Tankink ingelopen en deze ploeggenoot nam hem even mee op sleeptouw, maar dat duurde kort. Gesink kreeg te maken met een ontketende Valverde, die hem zelfs passeerde en op de streep vier seconden voor hem eindigde op de vijfde plek.  “Ik kon niet lang genoeg doortrekken. Jammer. Gelukkig heb ik nog wel tijd gepakt op Basso en Evans, maar niet op Sanches. Voor de tijdrit wel van belang. Toch sta ik er goed voor”, aldus Gesink na afloop van de zware rit.

Valverde staat steviger in de leiderstrui, maar de Vuelta is nog niet gedaan. Er komen maandag tot en met woensdag iets lichtere etappes, maar donderdag is er weer een zware bergrit met cols van de eerste, tweede en derde categorie. Vrijdag staat nog een erg zware rit te wachten, met drie bergen van de eerste categorie. Op zaterdag is er een tijdrit, die waarschijnlijk de beslissing brengt voor de Vuelta die komende zondag zijn eind kent in Madrid.

Op de foto van Unipublic Robert Gesink in de witte trui in de aanval.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda