Aanvaller Gesink nadert gouden trui

ALTO DE VELEFIQUE - De Canadees Ryder Hesjedal (Garmin) heeft na de rustdag van donderdag, de twaalfde etappe van de Vuelta gewonnen. Hij wist op de top van de Alto de Velefique (1810 meter) zijn opponent David Garcia (Xacobeo Galicia) te kloppen. Robert Gesink (Rabobank) die in de laatste twee kilometer was weggesprongen uit een groep achtervolgers, werd derde en deed goede zaken voor het algemeen klassement. Hij had op de streep een voorsprong van tien seconden op lijstaanvoerder Valverde en tweede man Cadel Evans. Maar met de bonificatieseconden is Gesink de eerste plek in het algemeen klassement op achttien seconden genaderd.
Vooraf werd deze etappe als de zwaarste van de Vuelta beschouwd. Vooral de slotklim, met de eindstreep op de top van de Alto de Velefique was zwaar met stijgingspercentages van maximaal dertien procent. Al vroeg reed een groep van twaalf renners weg en deze renners bleven erg lang uit de klauwen van het peloton. Bij de twaalf zaten onder meer Oscar Freire (Rabobank), Borut Bosic (Vacansoleil), Alexander Vinokourov (Astana) en Stuart O’Grady (Saxo Bank).

De groep wist maximaal ruim acht minuten voorsprong te pakken. In de tweede fase van de strijd liep de voorsprong slechts langzaam terug. Op de voorlaatste klim, die naar de Alto de Castro de Filabres (derde categorie) bedroeg de voorsprong nog ruim vier minuten. Op dat moment was Vinokourov al uit de groep verdwenen en opgeslokt door het peloton. Later zou hij uit de Vuelta stappen.

In de aanloop naar de laatste col, de Alto de Velefique van de eerste categorie, waar tevens de eindstreep lag, was het David Garcia (Xacobeo Galicia) die het waagde weg te springen. Hij bouwde een voorsprong op van 35 seconden. Ondertussen was Bosic teruggevallen in het peloton. De kopgroep viel langzaam uiteen. Het peloton daarentegen begon zich danig te roeren.

Rabobankrenner Robert Gesink, derde in het algemeen klassement, nestelde zich voorin en reed attent. Door een tempoversnelling maakte zich een groep van vijftien renners, onder wie Gesink, los van het peloton. Ook Valverde, de lijstaanvoerder, Cadel Evans (tweede) en Ivan Basso (Liquigas) die vierde staat, zaten in de groep.
Voorin kreeg Garcia op zes kilometer van de streep gezelschap van Ryder Hesjedal (Garmin).

Binnen twee kilometer van de streep viel Robert Gesink aan. Hij had de kracht alleen weg te kunnen blijven en liep fors in op de twee koplopers. Gesink kwam net een paar meter tekort om de twee in te halen. Hij werd uiteindelijk derde op zes seconden van winnaar Hesje. (Foto's: Unipublic.dal.)

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda