Gesink rukt op naar tweede plek

ASSEN - De tweede van de drie achtereenvolgende zware bergetappes in de Vuelta is zaterdag gewonnen door David Moncouti? (Cofidis), terwijl achter zijn rug Mosquera (Xacobeo Galicia) tweede werd. Daarna werd fel strijd geleverd om de derde plek en lijstaanvoerder Valverde wist derde te worden en enige seconden te pakken op Robert Gesink die vierde werd. Toch klom Gesink naar de tweede plaats, omdat Cadel Evans (Silence Lotto) door materiaalpech achterop raakte.
Deze etappe tussen Berja en Sierra Nevada over ruim 172 kilometer zorgde voor enige verschuiving in de top van het klassement. Gesink heeft nu 27 seconden achterstand op Valverde en de gouden trui. Johnny Hoogerland (Vacansoleil) vestigde opnieuw de aandacht op zich door veertiende te worden."

Na de eerste 150 kilometer kwam er tekening in de strijd. David Moncoutié was opnieuw op dreef en trok er op uit. Daarbij had hij Nederlands kampioen Koos Moerenhout (Rabobank) mee. Maar op de klim naar de voorlaatste top, de Alto de Monachil (1505 meter) ging Moncoutié zijn gang en liep bij Moerenhout weg. Achter hun ruggen waren twee groepen aan het vechten.

In de eerste achtervolgende groep zaten Hoogerland en Weening (Rabobank), terwijl Robert Gesink, lijstaanvoerder Valverde en tweede man Evans in de tweede grote groep zaten. Maar de klim met stijgingspercentage van 13 tot 16 procent sloeg beide groepen uiteen. De sterke mannen, Valverde, Gesink, Evans en Basso kwamen naar voren en slokten de renners van de eerste groep op. Evans had in de opmars malheur met zijn fiets en verspeelde een minuut omdat zijn ploegleiderwagen niet direct in de buurt was.

De groep Valverde / Gesink, die uitdunde tot vier renners, ging onverdroten verder ook in de laatste beklimming, die van de Sierra Nevada (2380 meter). Ze liepen langzaam in op Moncoutié, maar achterhaalden hem niet. De drie renners uit de top vier, Valverde, Gesink en Basso, vergezeld door Mosquera (Xacobeo Galicia) werkten goed samen. Met iets meer dan twee kilometer te gaan ging het spel op de wagen.

Eerst sprong Mosquera weg en direct daarna was het Valverde. Gesink wist Valverde echter bij te halen met Basso, terwijl Mosquera mocht gaan. Hij werd achter Moncoutié tweede. De eindsprint om de derde plek werd gewonnen door Valverde die één seconde eerder dan Gesink finishte. Met bonificatie liep hij negen seconden op de Rabobankrenner uit. Maar Gesink is nu wel terug te vinden op de tweede plaats in het algemeen klassement. Johnny Hoogerland staat in de algemene rangschikking twaalfde en heeft zich dus echt in de kijker gereden.(foo Valverde Foto Unipublicto)

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda