Prima zege van Lars Boom

Lars Boom heeft Rabobank vandaag de eerste ritzege geschonken in de Vuelta. Met gebalde vuisten legde hij de laatste meters van de vijftiende etappe af, om zich vervolgens tevreden uit te laten rollen. Hij was nog maar een paar minuten over de streep toen de 23-jarige Boom liet weten de Vuelta zeker te willen uitrijden. ?Ik heb nog een doel, komende zaterdag?, zei hij daarbij wijzend op de tijdrit die dan wordt verreden. Max van Heeswijk was in 2005 de laatste Nederlandse ritwinnaar in de Vuelta. Hij won toen de zevende etappe.
Na de drie zware bergetappes van afgelopen weekend deed het rennersveld het duidelijker iets kalmer aan. De 167 kilometer tussen Jaèn en Cordoba kende een col van de tweede categorie, die tweemaal moest worden genomen, de Alto de San Jerónimo. Er kon, na 66 kilometer, een groep van twaalf renners wegrijden van het peloton. Bij die twaalf zat Lars Boom, maar ook de Duitser Dominik Roels (Milram), Vicente Reynes (Team Colombia) en Alexander Kolobnev (Saxo Bank). De groep bleef lang bijeen en had op een kleine dertig kilometer van de aankomst meer dan negentien minuten voorsprong op het grote peloton met alle favorieten.

Met nog 25 kilometer te gaan kneep Lars Boom er tussenuit. Hij kreeg Dominik Roels mee en ook David Herrero (Xacobeo Galicia), maar die twee moesten als snel afhaken. Lars Boom trok in zijn eentje de resterende 22 kilometer enorm door, zoals hij dat als tijdritspecialist kan. Hij liep snel uit op Herrero die het langst kon volgen.

Op 10 kilometer van de streep was het rond 51 seconden en na een stuurfout van Herrero liep die achterstand op naar meer dan 1 minuut 10. Op de streep had de Rabobankrenner 1 minuut 36 op Herrero. Derde werd de Duitser Roels en de andere renners die van de groep van twaalf waren overgebleven kwamen op 2.09 over de finish.
Daarna moest lang worden gewacht op het peloton. De grote groep kwam op een achterstand van precies 25 minuten binnen.

Lars Boom had toen al lang zijn commentaar gegeven: “Deze overwinning had ik niet gepland, maar ik wilde wel heel graag eens in een goede ontspanning mee. Dat lukte vandaag. Ik voelde me onderweg uitstekend en kon flink doorgaan op de laatste klim. Daar heb ik het beslissende gat geslagen. Ik heb veel voldoening van deze zege en ook dat ik me nog zo fris voel na de finish.”

De op foto (Foto Unipublic) gaat Boom zegevierend over de streep.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda