HZVV wint overtuigend Supercup

LEEK ? Na de winst in het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi slaagde HZVV er zaterdagavond in Leek ook in de Supercup te winnen. In de finale werd Friesland met 2-0 verslagen en werd een bescheiden feestje gevierd in het sportcentrum. De strijd om de Supercup is een zaalvoetbaltoernooi dat gespeeld wordt met de winnaars van zeven zaalvoetbaltoernooien in het noorden en de titelverdediger. Door de winst van HZVV is de ploeg verzekerd van deelname volgend jaar.
Zo moeizaam HZVV op het veld presteert zo succesvol is de ploeg in de zaal. Voor de zesde keer werd het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi op haar naam gezet. Daardoor mocht het deelnemen aan de Supercup in Leek. Andere deelnemers waren de winnaars van de toernooien in Meppel, Gieten, Leeuwarden (2), Leek en Scheemda en titelverdediger Grijpskerk. De acht ploegen werden verdeeld in twee poules van vier. HZVV was ingedeeld met Roden, Grijpskerk en Muntendam.

De andere poule bestond uit FC Meppel, LAC Frisia, SJS en Friesland. HZVV startte het toernooi matig, want in de eerste wedstrijd tegen Roden verloor de ploeg van trainer Bert Scholing met 1-2. HZVV trad aan met Ferry Oostra, Robert Jan Thalen, Edward Eshuis, Arjan Kleine, Joost Bekhuis, Jeffrey Pot en Kay van Zwol. In deze wedstrijd was HZVV meer in balbezit, maar via counters kwam Roden na een kwartier op 0-2. Al gauw daarna was het Edward Eshuis, die met negen treffers topscorer werd van het toernooi, die de spanning terugbracht. In de hectische slotfase viel HZVV onstuimig aan en kreeg kansen genoeg, maar de bal wilde er niet in.

Daardoor begon het toernooi in een koude sporthal voor HZVV matig, maar er waren nog kansen op het bereiken van de kruisfinale. Daarvoor moest de tweede wedstrijd tegen Grijpskerk in ieder geval gewonnen worden en dat gebeurde. HZVV had lering getrokken uit het eerste duel en liet de tegenstander komen en counterde naar hartelust. Na twee minuten bracht Edward Eshuis zijn ploeg al op voorsprong. Grijpskerk was meer in balbezit en kwam verdiend op 1-1. Na een kwartier rondde Edward Eshuis twee messcherpe counters doeltreffend af en Robert Jan Thalen bracht de stand op 4-1 en daarmee leek de wedstrijd beslist. Grijpskerk viel aan en verscheen twee keer vrij voor Ferry Oostra, die een prima toernooi keepte. Vlak voor tijd was hij echter kansloos na een vrije bal en daarmee eindigde de wedstrijd in een kostbare 4-2 zege voor HZVV.

Zoals HZVV ook in het Protos toernooi etaleerde toonde de ploeg zich een diesel, want hoe later het werd hoe beter de ploeg in vorm raakte. Tegen Muntendam scoorde HZVV er lustig op los en had met iets meer precisie gemakkelijk de dubbele cijfers kunnen halen. Het werd ,slechts’ 6-1 door treffers van Edward Eshuis (2), Joost Bekhuis (2), Robert Jan Thalen en Jeffrey Pot. Roden won al haar duels en eindigde als eerste in poule B en HZVV werd tweede. In poule A werd SJS eerste en Friesland eindigde als tweede.

In de kruisfinale trof HZVV SJS uit Stadskanaal. In die wedstrijd maakte HZVV in de beginfase het verschil. Tussen de vijfde en tiende minuut scoorde een gretig HZVV vier keer en legde daarmee de basis voor een finaleplaats. Edward Eshuis (2), Robert Jan Thalen en een eigen doelpunt zorgden na tien minuten voor 4-0. In het laatste kwartier viel SJS aan en kwam HZVV enkele keren goed weg. Vier minuten voor tijd stond het 4-2 en werd het nog even spannend, omdat HZVV via de counter verzuimde ruimer afstand te nemen. Het bleef bij 4-2, waardoor HZVV zich geplaatst had voor de finale. In de andere kruisfinale won Friesland via strafschoppen van Roden, zodat HZVV Friesland trof in de finale. SJS en Roden speelden om de derde plaats en  die wedstrijd werd door SJS met 3-1 werd gewonnen.

In de finale was HZVV de betere ploeg en schiep zich legio kansen, maar het benutten was een probleem. Na vijf minuten brak Arjan Kleine de ban. Daarna waren er kansen voor Jeffrey Pot, Edward Eshuis, Arjan Kleine en Robert Jan Thalen, maar het bleef tot vijf minuten voor het einde slechts 1-0. Toen Edward Eshuis met zijn negende treffer van de avond de 2-0 scoorde was de wedstrijd beslist. Qua ambiance kon het toernooi lang niet tippen aan het Protos Weering zaalvoetbaltoernooi, want de Supercup trok zo’n 200 toeschouwers. Alleen een paar HZVV-supporters probeerden nog een beetje sfeer te maken tijdens de finale. HZVV verdiende wel een aardig zakcentje door twee zaalvoetbaltoernooien op haar naam te schrijven, want de eerste prijs was 1200 euro.