Rotary Emmen ondersteunt gastlessen over gevaren internet en loverboys

EMMEN - Alle brugklassers en hun ouders werden deze week uitvoerig bijgepraat over de risico’s van het internet en de gevaren van loverboys. Het Hondsrug College organiseerde de bijeenkomst in samenwerking met de Rotaryclub Emmen en Innerwheel Zuid-Oost Drenthe.

Geen saaie monoloog met een internetfilmpje, maar meeslepende en confronterende betogen door bureau Samen-Binden en ervaringsdeskundigen van Stichting Open Ogen. Vanzelfsprekend was er ook alle ruimte voor vragen. Het was een mega-operatie van enkele dagen, want 400 Hondsrug brugklassers en hun ouders zet je nu eenmaal niet even samen in één lokaal of zaal. Bovendien is het niet eenvoudig om goede gastsprekers twee dagen naar Emmen halen. Gelukkig schoot de Rotaryclub Emmen onze school te hulp. ‘Het onderwerp is zo belangrijk dat wij het Hondsrug College graag wilden ondersteunen’ aldus een woordvoerder van de Rotary. Teamleider Ben den Hamer was onder de indruk van dit gebaar. ‘Het is erg fijn dat een dergelijke organisatie haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt als het gaat om dit soort thema’s. Zonder hen hadden we dit niet op deze manier kunnen organiseren’ erkent hij.

In de praktijk zijn 12 en 13-jarigen sneller en behendiger met bijvoorbeeld internet, Facebook en Instagram dan hun ouders. Ze staan er bij wijze van spreken mee op en gaan er mee naar bed. Je hoeft ze niet veel meer te leren zou je denken. Als het gaat om de risico’s is er echter nog een wereld te winnen. Internet is nu eenmaal een wereld zonder grenzen. Vol verlokkingen, uitdagingen en gevaren. Vertel je privézaken aan je zogenaamde facebook ‘vrienden’? Als je 12 bent gaan de alarmbellen niet zo snel rinkelen als iemand een erg persoonlijke vraag stelt. Kijk je als ouder wel of niet mee op bijvoorbeeld het mobieltje van je kind? Is het zichtbaar als je zoon of dochter een fout vriendje heeft op Facebook?

Vragen genoeg, maar pasklare antwoorden of oplossingen zijn er vaak niet. Ieder kind, maar ook elke situatie is verschillend. De gastlessen waren daarom ook een soort ‘wake up-call’ voor ouders en leerlingen van onze school. Als je weet dat de digitale wereld niet alleen leuk, maar soms ook gevaarlijk is, let je vaak beter op.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda