Nieuw burgerinitiatief helpt mensen aan eten!

EMMEN - Je hoort het steeds vaker in de media; Mensen die onder de armoedegrens leven, niet rond kunnen komen, of zelfs niet genoeg hebben om te eten! Steeds vaker ook betreft dat mensen die gewoon een (vaste) baan en inkomen hebben. En daardoor kunnen ze geen gebruik maken van de vangnetten die onze maatschappij voor ze heeft. Of, er zitten wachttijden op deze vangnetten, maar als het om eten gaat, wil je niet moeten wachten. Juist voor deze mensen is er de groep: “SAMEN ETEN DELEN.” Het gaat om een Facebook-groep waarop mensen die eten nodig hebben èn mensen die eten willen delen of over hebben samenkomen en door ons als team gekoppeld worden.

Het werkt als volgt: Het team bestaat uit Annika Zanting uit Drenthe, ze treedt op als manager. Samen met een groepje zogenoemde moderatoren en een technische man op de achtergrond houden ze groep draaiende. De moderatoren houden alles op de groep in de gaten, de hulpvragen, en de aangeboden hulp. Bij zowel hen als de manager kan er een hulpvraag gedaan worden. Ook is het mogelijk zelf een berichtje te plaatsen op de groep, maar we kunnen ons voorstellen dat er schaamte is, daarom is het mogelijk de oproep via het team te doen! Annika zag dat er veel armoede is om ons heen en dat er nog veel te veel mensen zijn die niet elke dag te eten hebben. Dit vindt zij heel schrijnend. Natuurlijk zijn er al heel veel instanties, maar het nadeel hiervan zijn de oplopende wachtlijsten en de strenge regels betreffende bijvoorbeeld inkomen. Hierdoor raken veel mensen tussen wal en schip. Daarnaast is het natuurlijk ongelooflijk mooi wanneer mensen die een keer willen helpen dit ook kunnen doen, wat via grote instanties niet altijd lukt.

Nadat een hulpvraag binnen is gekomen wordt er gekeken welke van onze teamleden het best deze hulpvraag kan gaan behandelen, het team zit redelijk geografisch verspreid over het land. Zelfs een deel van België kan moeiteloos bediend worden. Zodra dit is gedaan gaat het teamlid kijken hoe hoog de voedselnood is, door heel gericht een paar vragen te stellen. Daarna wordt bekeken of er gekoppeld kan worden met een 'aanbieder' in de buurt. Mocht dit niet lukken of te lang duren dan is er nog de mogelijkheid dat de aanvraag voor een noodpakket in aanmerking komt. De aanvraag zal van begin tot eind worden begeleid door iemand van het team en op die manier is anonimiteit gewaarborgd.

In aanmerking komt dus iedereen die om welke reden dan ook, voor korte of langere tijd niet of onvoldoende te eten heeft! Na de aanmelding probeert het team alles zo snel mogelijk op te pakken! De groep werkt op dit moment aan een website, om ook buiten Facebook mensen te kunnen helpen. Daarvoor is het domein www.samenetendelen.nl inmiddels deels ingericht.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda