Nieuwe AED voor EHBO-vereniging Emmer-Compascuum

EMMER COMPASCUUM - In Emmer-Compascuum is een 6-minuten-zone opgezet, waarbij 45 vrijwilligers ingezet worden om heel snel hulp te bieden als een inwoner een acuut hartprobleem krijgt.


Dit systeem is uniek in de hele provincie Drenthe. Hans Bloemsma, coördinator AED’s: “Als iemand 112 belt en de symptomen wijzen op een hartstilstand, dan schakelt de meldkamer de ambulance in. Ook gaat er dan direct een oproep naar ons. Drie personen gaan direct naar het adres van de patiënt, terwijl een ook drie personen worden opgeroepen om de AED te halen die het dichtst bij dit adres is. Als de ambulance aankomt, zijn wij meestal al bezig met de reanimatie. De ambulancemedewerkers kunnen dan de materialen klaarmaken die nodig zijn om de patiënt onder controle te krijgen, terwijl de reanimatie ondertussen doorgaat.” De dekkende 6-minutenzone houdt in dat er op 9 plaatsen in het dorp een AED in een kastje hangt met een AED. Dat is een draagbaar apparaat dat het hartritme door het geven van elektrische schokken weer kan herstellen.

De AED’s hebben wel van tijd tot tijd nieuwe accu’s en elektroden nodig. Ook zijn ze op een bepaald moment aan vervanging toe. Dit is een bron van zorg voor de EHBO-vereniging en de stichting 6-minuten-zone. De EHBO-vereniging deed daarom een oproep aan de partners (stichting Artiestengala, Dorpsbelangen, Plaatselijk Belang Emmererf en Plaatselijk Belang De Foxel) en aan Ondernemersvereniging Emmer-Compascuum om een financiële ondersteuning. Dorpsbelangen en de ondernemersvereniging van het dorp hebben daarop besloten om samen een nieuwe AED te geven, ter vervanging van een kapotte AED in de locatie De Woonboot. Meer informatie over de EHBO-vereniging: www.ehbocompas.nl.

Agnes Santing-Schrik en Hans Bloemsma (vlnr) van de EHBO-vereniging en Meint Veestra van Dorpsbelangen en Angela Wolbers van ondernemersvereniging Emmer Compascuum.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda