Youri Loen redt op valreep punt voor FC Emmen

Zes minuten onachtzaamheid bij de start van de tweede helft heeft FC Emmen twee punten gekost. De Emmenaren leidden bij rust met 0-1 en leken de teugels stevig in handen te hebben. Maar de thuisclub boog direct na de thee de achterstand in zes minuten in een 2-1 voorsprong om.

De verraste Emmenaren hadden lang nodig om alsnog tot een positief resultaat te komen en dat gebeurde uiteindelijk vier minuten voor het einde via een gelukte vrije trap van specialist Youri Loen.

Cas Peters begon de wedstrijd zoals hij tegen FC Eindhoven eindigde: namelijk een kans met alleen nog de doelman voor zich. Het was de derde minuut maar de scherpschutter was evenals een week eerder niet scherp genoeg en de debuterende doelman Wolters zegevierde. Het had de wedstrijd van Cas Peters kunnen worden want zes minuten later kreeg hij weer de ruimte maar mikte nu naast. Hij maakte het trio ‘bijna doelpunten’ na een klein half uur vol toen hij in het strafschopgebied onderuit ging maar zijn claim op een strafschop werd niet gehonoreerd. FC Emmen was aan de hand van deze opsomming van kansen ook de betere ploeg. De combinaties liepen vlot en de Schapenkoppen moesten voortdurend alle zeilen bij zetten. Dat hielp echter niet meer in de 33e minuut toen verdediger Tim Siekman, na breed leggen van Glenn Bijl, met een droge, diagonale schuiver de stand op 0-1 bracht. Siekman, in de basis omdat Nick Bakker wat ziekelijk was geweest, stond op bekend terrein want in de voorlaatste competitiewedstrijd van het afgelopen seizoen scoorde hij ook twee maal aan de Krommedijk. FC Emmen speelde vervolgens de eerste helft redelijk gemakkelijk uit.

AT5W7867

Cas Peters krijgt hiervoor geen strafschop mee.

AT5W7820

Glenn Bijl gaat over de rug van een tegenstander.

AT5W7994

Dick Lukkien inspecteert zijn horloge.

Na een helft spelen had FC Emmen eigenlijk maar een probleempje, namelijk dat de voorsprong niet wat hoger was uitgevallen. Het belang daarvan werd snel duidelijk want in zes minuten tijd draaide de thuisclub de achterstand om in een 2-1 voorsprong. De helft begon met een ludieke actie van Glenn Bijl die vanaf de middellijn doelman Wolters van de thuisclub op de proef stelde. Het leverde geen goal op maar in de eerste de beste aanval van FC Dordrecht werd er wel gescoord. Andreias Calcan verraste de Emmer verdediging inclusief doelman Telgenkamp: 1-1. Vijf minuten later ging het opnieuw helemaal mis. Tim Siekman blesseerde zich bij een poging de aanval te onderbreken die vervolgens doorliep. Twee Emmer centrale verdedigers waren niet in staat Robert Mutzers tegen te houden die vervolgens met een stiftje Dennis Telgenkamp klopte: 2-1. Siekman bleek zich ook nog zodanig te hebben geblesseerd dat hij zich moest laten vervangen door Nick Bakker.

AT5W7948

Verzorger Jan Haak probeert Tim Siekman op te lappen.

AT5W8006

Michiel Hemmen (rechts) in duel met Mawouna Amavor.

AT5W8048

Anco Jansen (rechts) komt Glenn Bijl aflossen.

De plotselinge tegengoals zorgden voor verbijstering bij alles wat FC Emmen was. De situatie vereiste dus ingrijpen en trainer Lukkien nam als eerste maatregel het inbrengen van Michiel Hemmen. Met Anco Jansen had de Emmer trainer nog een routinier achter de hand en die maakte een klein kwartier voor tijd zijn debuut voor Emmen. De tijd werkte echter tegen FC Emmen. Met puur opportunisme werd getracht nog iets te redden en bij balverlies was het ren-je-rot om de counter er uit te halen. Vier minuten voor tijd kreeg FC Emmen een vrije trap toegewezen op een aantrekkelijke afstand voor een schutter. FC Emmen heeft die in Youri Loen en hij maakte de verwachting waar door links bovenin buiten bereik van doelman Nick Wolters in te knallen: 2-2. De tweede helft was door al deze ontwikkelingen een zenuwslopend gevecht geworden. Beide partijen gingen voor de volle winst maar moesten zich tevreden stellen met een puntje.

AT5W8098

Youri Loen heeft het laatste woord (Foto’s: Gerrit Rijkens).

FC Dordrecht-FC Emmen 2-2. 33. Siekman 0-1 46. Calcan 1-1, 51. Mutzers 2-1, 86. Loen 2-2. Scheidsrechter: Van der Eijk. Gele kaart: Amevor, Hamer (FC Dordrecht), Siekman (FC Emmen). Toeschouwers: 1375.
FC Dordrecht: Wolters: Misidjan, Amavor, Alkan, Stankov, Calcan (79. Lopes), Rosenthal, Hamer, Mahmudov (72. Arias), Mutzers, Groothusen.
FC Emmen: Telgenkamp; Siekman (54. Bakker), Veldmate, Veendorp, Bijl (77. Jansen)Vie, Loen, Ben Moussa (66. Hemmen), Klok, Bannink, Chacon, Peters.