Stichting Carnegie Heldenfonds beloond heldendaden

EMMEN - In de vroege ochtend van 9 september 2017 waren Nathalie Sulman, Derek Sherwin en Doedo Hendriks - teamgenoten van de Stichting Rolstoelbasketbal Emmen - in een aangepaste auto op weg naar het Internationaal Rolstoelbasketbaltournooi in Amersfoort.

Op de A 37 ter hoogte van Gees ontstond er een defect aan de motor. De auto werd direct op de vluchtstrook gezet. Tijdens het openen van het portier kwamen de vlammen al onder de motorkap en de rechter wielkast vandaan.


Nathalie (bestuurster) en Derek (passagier voorin) ondernamen pogingen om Doedo (die achterin zat) uit de auto te krijgen. Er was geen tijd om de ADL-rolstoelen uit de achterbak van de auto te halen.


Doedo, hier gesprek met de burgemeester, had zijn veiligheidsgordel nog om en wist zichzelf niet te bevrijden. Hij was inmiddels in een shock geraakt en reageerde niet op het geroep van Nathalie en Derek. Uiteindelijk slaagden zij erin, ondanks hun eigen lichamelijke beperkingen, Doedo uit de brandende auto te trekken. Nathalie en Derek probeerden daarna, leunend op één been tegen de rechterzijkant van de auto, Doedo te ondersteunen. Zij raakten echter uitgeput terwijl het vuur zich uitbreidde.


Inmiddels waren de teamleden Maria van der Zande en Herman Wesseling op de plaats van het ongeval aangekomen. Ook Jorgen Versloot, matroos van beroep, die met zijn kinderen onderweg was naar Duinrell, stopte. Gezamenlijk hebben zij Doedo naar een veilige plek weten te brengen. Vervolgens werd de aanhanger met alle rolstoelen losgekoppeld. Nathalie raakte in een shock. Korte tijd later stond de auto geheel in brand. Daarna arriveerde de politie en brandweer.

Oordeel bestuur Stichting Carnegie Heldenfonds
Naar oordeel van het bestuur hebben Nathalie Sulman en Derek Sherwin, minder-valide teamgenoten van Doedo Hendriks, onder zeer risicovolle omstandigheden (explosiegevaar) met gevaar voor eigen leven een zware lichamelijke prestatie geleverd door hun teamgenoot Doedo uit de brandende auto te bevrijden. Zij hebben met deze bewonderenswaardige inzet, voordat de hulpdiensten ter plaatse waren, naar alle waarschijnlijkheid het leven van Doedo gered. Het bestuur kent hen de zilveren draagmedaille toe en het loffelijk getuigschrift.

Kort na hun inzet arriveerden Maria van der Zande en Herman Wesseling op de plaats van het ongeval en ook marinematroos Jörgen Versloot kwam daar aan. Gezamenlijk hebben zij de in shock verkerende Nathalie en Doedo in veiligheid kunnen brengen. Ook dit gebeurde onder gevaarlijke omstandigheden, gezien het explosiegevaar van de op dat moment volledig in brand staande auto. Het bestuur kent aan hen de bronzen draagmedaille en het loffelijk getuigschrift toe.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda