GRENSOVERGANG ZWARTEMEER VOOR EEN WEEKEND WEER TERUG IN DE TIJD.

ZWARTEMEER - In het kader van de Nationale Monumentendag, dit jaar met het thema ‘In Europa’ , heeft Stichting Cultuur Historisch Zwartemeer samen met Stichting Luchtoorlog Drenthe en in samenwerking met de Historische Vereniging Zuid Oost Drenthe, het idee opgevat om het voormalig Grenskantoor, nu een Rijks monument, qua functie nog een keer weer de rol toe te laten vervullen waar het indertijd voor is gebouwd.

De bekende slagboom zal hierin opnieuw een belangrijke rol spelen. Deze groots opgezette activiteit vind plaats vanaf Vrijdag 7 tot en met Zondag 9 September. Om de rol die het Grenskantoor in vroegere jaren had op een goede wijze na te kunnen na spelen is de hulp ingeroepen van de Re-enactment groep.

De spelers van deze groep zullen tijdens het weekend het vroegere functioneren aan de grens naspelen en historische gebeurtenissen uitbeelden bij en in het voormalige douanekantoor, aan de Eemslandweg nummer 133 in Zwartemeer. De re-enactment groep is voor de gelegenheid gekleed in historische kostuums en uniformen. Voor de volledigheid is deze groep ook een vergunning verleend waardoor zij ook hun wapen ( een sabel) in de openbaarheid mogen dragen.

De organisatie is bijzonder ingenomen met het feit dat de familie Buhrmann, de huidige bewoners en tevens eigenaar van dit rijksmonument, alle medewerking verleent. De Re-enactment groep is niet alleen buiten actief maar ook binnen het voormalige grenskantoor. Eén van de kamers is speciaal ingericht als kantoor opdat mensen ook binnen marechaussees kunnen zien werken. Hier worden ook arrestanten verhoort. Voorbijgangers worden bij de slagboom aangehouden. Niet om ze een bekeuring te geven maar om ze deelgenoot te maken van de activiteit en om een kop koffie of thee te drinken..

Naast genoemde activiteiten is er ook een kleine expositie ingericht in de tuin van het grenskantoor die door bezoekers te bezichtigen is en waar de geschiedenis van het werk rondom het grenskantoor in naar voren komt.
Ook aan de kinderen is gedacht. Omdat smokkelen heel veel te maken heeft gehad met met het grensverkeer in vroegere tijden is het Veenloopcentrum uit Weiteveen aanwezig te zijn om iets te vertellen over het smokkelspel wat zij in Weiteveen regelmatig naspelen en waar kinderen dan in mee kunnen spelen.

Het programma voor het gehele weekend ziet als volgt uit:
Vrijdagavond om 19.30 uur wordt de officiële opening verricht door Jisse Otter, lid van het college van B & W van de Gemeente Emmen. Aansluitend daarop zal auteur Albert Eggens iets vertellen over hoe het vroegere grensgebeuren zich afspeelde in de regio. Vanwege het thema ‘In Europa’ zijn voor deze officiële opening ook bestuurders van de Gemeente Twist uitgenodigd evenals leden van de Heimatverein Twist. Ook is de Duitse pers uitgenodigd omdat we als organisatie ook graag zien dat onze Duitse buren dit weekend in Zwartemeer een kijkje komen nemen om nog eens het verschil te beleven hoe je vroeger de Duits Nederlandse grens passeerde en hoe dat nu gaat.

Op Zaterdag en Zondag vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur kunnen bezoekers het Douanekantoor van buiten en van binnen bekijken en geven leden van de twee organiserende stichtingen tekst en toelichting op de geschiedenis van het grenskantoor. Aansluitend kan het bedienen van de Slagboom, de controle op de passanten, op bijvoorbeeld smokkelwaar mee gemaakt worden. Dat alles in de sfeer van actief grensverkeer.

Verder zijn ook op deze beide dagen vanaf 11.00 uur tot 12.00 uur leden van het Veenloopcentrum uit Weiteveen aanwezig om ons allemaal mee te nemen naar de spannende verhalen over het smokkelen in de grensstreek in vroegere tijden.

De toegang is dit gehele weekend gratis en is er voor iedereen Koffie en Thee en voor de kinderen Ranja.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda