Emmen levert bijdrage voor Generaal Maczek Memorial

EMMEN - De gemeente Emmen levert een bijdrage van â?¬1.000,- aan het Generaal Maczek Memorial, dat gerealiseerd wordt naast het Pools Militair Ereveld in Breda. Dit memorial biedt ruimte voor erkenning en herkenning van de bijdrage die de Poolse strijders hebben geleverd aan de bevrijding van grote delen van Nederland. Ook zal het een thuisbasis bieden voor het Generaal Maczek Museum.

Sinds de bevrijding van Nederland is er veel aandacht geweest voor de Amerikaanse, Britse en Canadese bijdrage aan de bevrijding van ons land. Veel minder aandacht is er geweest voor de Poolse bijdrage. Dit terwijl een groot aantal gemeenten in ons land, waaronder Emmen, werden bevrijd door Polen. (zie de foto van de herdenkingsteen van de Poolse brigade van genaraak Maczek in Noordbarge)

Link met Emmen
Hoewel het monument niet in Emmen wordt geplaatst, heeft het weldegelijk te maken met de historie van onze gemeente. Emmen werd, op 10 april 1945, immers bevrijd door de troepen van de Eerste Poolse Panterdivisie van Generaal Maczek. Bovendien heeft de gemeente Emmen relatief veel Poolse inwoners. “De bijdrage aan het monument is een gebaar van waardering naar de Poolse gemeenschap in onze gemeente”, zo zegt wethouder Robert Kleine.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda