Boeteburger wint ontwerpwedstrijd VET!

DE WIJK - Het maken van een ontwerp rond het thema VET!, voedsel in de 21ste eeuw, bleek niet gemakkelijk te zijn. Toch wist een aantal uitblinkers het de jury moeilijk te maken. De Boeteburger met meelwormen van Marc Paulusma kreeg uiteindelijk de Juryprijs van de ontwerpwedstrijd van Stichting Kunst & Cultuur. Het publiek van het Smaakmakersfestival in De Wijk stemde voor de gezonde frikandel van biodynamische hanen van ontwerper Eugenie Benda.


Van Piepschuim tot burger
Marc Paulusma liet in zijn ontwerp zien dat meelwormen piepschuim kunnen afbreken en daarna zelf kunnen worden vermalen tot een burger. In dit (nu nog) speculatieve scenario worden meelwormen gebruikt om een toekomst te bouwen op ons afval. De vakjury vindt de Boeteburger zeer innovatief en merkt op dat wanneer hier een schaalvergroting kan plaatsvinden een deel van ons afvalprobleem wordt opgelost. Daarnaast vindt de jury dat Marc zijn idee prachtig presenteerde waardoor het idee inzichtelijk, inhoudelijk en fascinerend werd. Met verder onderzoek kan de Boeteburger tot iets groots uitgroeien, meent de jury.


De woeste spetter

De ontwerpen van de wedstrijd werden tentoongesteld in vier tenten op het tweedaagse Smaakmakersfestival in De Wijk, waardoor er levendige gesprekken op gang werden gebracht over duurzaamheid en onze afvalproblematiek. De bezoekers van het muziek- en foodtruckfestival mochten ook een stem uitbrengen op hun favoriete ontwerp en kozen voor de frikandel met de titel De woeste spetter. Bedenker Eugenie Benda ontwikkelde, met hulp van Slagerij De Woeste Grond, een variant op de frikandel die wij uit snackbar kennen. Haar frikandel, zonder conserveringsmiddelen, bestaat uit vlees van jonge hanen in plaats van plofkip en varkensvlees. Eugenie wil met haar idee laten zien dat een frikandel niet hoeft te bestaan uit plofkip of varkensvlees uit de bio-industrie, maar kan bestaan uit hanenvlees dat anders vernietigd wordt. Eugenie Benda kreeg met de Publieksprijs 1.000 euro, Marc Paulusma kreeg met de Juryprijs een bedrag van 2.000 euro. De prijs werd op het festival uitgereikt door gedeputeerde Hans Kuipers.

Met het thema VET!, voedsel in de 21ste eeuw vroeg Stichting Kunst & Cultuur ontwerpers in Noord-Nederland om een ontwerp te maken rond voedsel, duurzaamheid en afvalverwerking. Veertien ontwerpers schreven zich in voor de wedstrijd. De ontwerpen werden beoordeeld door een jury gevormd door Albert Geertjes (vormgever), Diana Bont (kunsthistoricus en docent vormgeving aan Aademie Minerva) en Lisa Sportel (vormgever en docent aan Academie Minerva). Het project VET! is mogelijk dankzij financiële bijdragen van de provincie Drenthe en de gemeente De Wolden.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda