Presentatie boek "Sigrids garden"

VOORGESCHIEDENIS SIGRID’S GARDEN

2016. Ik word benaderd door Christa Jongkind en Jaap Boer uit Emmen. Zij kennen mij van mijn misdaadjournalistieke betrokkenheid bij ouders van vermoorde kinderen. Zij hebben een indringend verzoek. Hun dochter Sigrid (27) is in juni 2008 gestorven aan de gevolgen van kanker. Vier maanden later openden zij een inloophuis voor kankerpatiënten en hun naasten in Emmen: Sigrid’s Garden. Een eerbetoon aan hun dochter. Geïnspireerd door haar ziekbed. Vader Jaap: “Zij miste in de regio de mogelijkheid om in een vertrouwde, vriendschappelijke omgeving lotgenoten te ontmoeten.” Maar er is meer.

Sigrid had een hartenwens. Een jaar voor haar dood schreef ze in haar dagboek: “Ik wil een boek schrijven. Een boek waar anderen iets aan hebben zou voor mij iets heel waardevols zijn om na te laten, mocht ik dood gaan.” Het boek is er nooit gekomen. Maar er is dus een dagboek, over haar leven en ziekbed, en de vraag is of ik dat uit zou willen geven.

2016-2018. Ik voer lange gesprekken met moeder Christa. Emotioneel. Beklemmend. Zij heeft zelf ook kanker en waarschijnlijk niet lang meer te leven. Ook vader Jaap schuift steeds vaker aan. De twee zijn inmiddels gescheiden maar nog altijd close. Hun band met Sigrid was - en is nog steeds - ongelofelijk hecht. Ik lees het dagboek en de blogs van Sigrid op internet. Ik bekijk de vele video’s en fotoboeken en leer haar steeds beter kennen. Sigrid was een prachtmens. Met een bijzonder oog voor de ander. Uitzonderlijk empathisch. Maar ook worstelend met zichzelf. Een oude ziel in een jong lichaam. Een levenskunstenares met de dood op de hielen.

Die rust en troost vond in de natuur. Een vorm van pure vriendschap.
Sigrid had twee hartsvriendinnen: Kim en Chantal. Op mijn verzoek betrekken we ze bij het (dag)boekproces. En dan rijst plotseling de vraag: Kán het eigenlijk wel? Mág het wel? Had Sigrid dit allemaal wel gewild? Is een dagboek niet veel te privé? De twijfel wint en ik trek de stekker uit het project. Jaap begrijpt het. Christa heeft het er erg moeilijk mee.

2019-2020. Journalistiek focus ik mij al enkele jaren op vriendschap. Een thema dat ook voor kankerpatiënten en hun naasten van onschatbare waarde is. En misschien is het wel daarom dat Sigrid me niet loslaat en ik naar een weg blijf zoeken om haar hartenwens alsnog te vervullen. Maar hoe? Steeds meer realiseer ik mij hoezeer zij vanuit vriendschap leefde. Dacht. Handelde. Vader Jaap: “Sigrid was een warme persoonlijkheid met een grote vriendenkring bij wie alles en iedereen ertoe deed. Niets was onbelangrijk. Grote blauwe ogen keken écht bij je naar binnen, een uitgestoken hand werd altijd aangepakt.” Dat was Sigrid ten voeten uit. Vriendschappelijk in het leven staan. Ook, en misschien wel juist, tijdens haar ziekbed. Toen de kanker ongeneselijk bleek. De filosofie achter het inloophuis. Sigrid’s Garden. Haar tuin. De natuur!

Ik krijg een ingeving. Ik heb de afgelopen jaren de mooiste natuurfoto’s voorbij zien komen in de vele albums. Wijdse stillevens. Haarscherpe close-ups. Nederland op z’n mooist. Gemaakt in alle jaargetijden. Gemaakt door Sigrid! Ze was een begenadigd fotografe. Ze had niet alleen een bijzonder oog voor mensen maar ook voor de natuur. De natuur waar ze rust en troost vond.

Iedereen is meteen enthousiast. Christa verzamelt de originelen van honderden foto’s. Met Jaap en de vriendinnen erbij maken we een selectie. En we besluiten: Sigrid krijgt alnog háár boek. Een fotoboek. Een ode aan de oer-Hollandse natuur. De bomen, de bloemen, de weilanden, de stranden, de zee. Voor wie zich erdoor wil laten omarmen. En speciaal voor kankerpatiënten, hun naasten en ieder ander die rust en troost zoekt in moeilijke tijden. Sigrid’s Garden. Een ode aan de vriendschap.

PRESENTATIE SIGRID’S GARDEN

* Boek: 104 blz, 150 grams houtvrij silk mc papier, full colour. Prijs: €20.
* Fotografie: Sigrid Boer. Circa 75 natuurfoto’s.
* Tekst: Simon Vuyk. Een brief aan Sigrid. Over haar leven, haar ziekte en de waarde van vriendschap.
* Uitgeverij: Vuyk en CO Harlingen.
* Voorverkoop: 50% opbrengst Stichting Under the Ivy (Sigrid’s Garden).
* Presentatie: Maandag 9 maart 2020 om 19:30 uur in Sigrid’s Garden, Weerdingerstraat 252C, Emmen. Een Avond van de Vriendschap. Over Sigrid, het inloophuis en het boek. Verhalen en muziek. Toegang gratis.
* Vragen en info: j.b.l.m@kpnmail.nl & info@podiumharlingen.nl

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda