Krapte op de Drentse arbeidsmarkt

ASSEN- In augustus nam de WW in Drenthe verder af met 3,7 procent. In Drenthe is er nu sprake van een krappe arbeidsmarkt. Door minder werkzoekenden en meer vacatures hebben werkgevers moeite personeel te vinden. De krapte op de arbeidsmarkt betreft veel beroepsgroepen.

Logo

WW in augustus verder gedaald

Eind augustus telde Drenthe 5.761 WW-uitkeringen. Dat is 2,3% van de Drentse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in augustus af met 221 uitkeringen (-3,7%) ten opzichte van vorige maand. De WW daalde in de afgelopen maand in vrijwel alle sectoren. Vooral in uitzendbedrijven nam het aantal WW-uitkeringen af. In metaalindustrie, installatie en voertuigen was sprake van een toename van de WW. Eind augustus 2021 lag het aantal WW-uitkeringen ook ruim lager dan een jaar eerder (-28,5%). Sinds drie maanden ligt de WW weer onder het niveau van eind 2019, voor de uitbraak van de coronapandemie.

Arbeidsmarkt Drenthe is krap
De afname van het aantal WW-gerechtigden en de stijging van het aantal vacatures zorgt ervoor dat de arbeidsmarkt van Drenthe voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2019 krap is. Dit blijkt uit de Spanningsindicator van UWV met nieuwe data over het tweede kwartaal van 2021. Krapte betekent dat werkgevers moeite hebben om hun vacatures te vervullen. Voor werkzoekenden biedt dit juist kansen: zij ervaren minder concurrentie. Voor de meeste beroepsgroepen is er sprake van een krappe arbeidsmarkt. Uitzondering hierop vormen in Drenthe creatieve en taalkundige beroepen (ruim), commerciële beroepen, managers en pedagogische beroepen (gemiddeld). Binnen beroepsgroepen kunnen er wel verschillen zijn. Zo is binnen de beroepgsgroep ‘zorg en welzijnberoepen’ bijvoorbeeld de arbeidsmarkt voor sociaal werkers gemiddeld terwijl die voor verpleegkundigen zeer krap is. De krapte op de arbeidsmarkt wordt in heel Nederland gevoeld. In alle regio’s is de arbeidsmarkt krap, in Zeeland en Midden-Utrecht zelfs zeer krap.

WW in heel Nederland gedaald
Eind augustus telde Nederland 212.661 WW-uitkeringen. Dat is 2,3% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren er 224.227 WW-uitkeringen in Nederland. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen daarmee af met 11.566 uitkeringen ten opzichte van vorige maand (-5,2%). In alle provincies nam het aantal WW-uitkeringen in augustus af. Een jaar eerder telde Nederland 291.660 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 78.999 uitkeringen (-27,1%). De daling van de WW op jaarbasis is ook in alle provincies zichtbaar.

Regionale verschillen
In augustus nam de WW af in alle drie de noordelijke provincies. Ook ten opzichte van vorig jaar was overal in het noorden een afname van het aantal WW-uitkeringen te zien.

  • UWV verstrekte eind augustus in de provincie Groningen 6.635 WW-uitkeringen; 5,0% minder dan vorige maand. In Groningen was het aantal WW-uitkeringen eind augustus 31,2% lager dan vorig jaar.
  • Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Friesland nam in augustus met 5,6% af tot 7.536. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Friesland sprake van een daling van 20,5%.

Bijlagen

Thumbnail

79 KB png Landkaart spanningsindicator Q1 en Q2 2021.PNG

Thumbnail

357 KB pdf Regionale_nieuwsflits_arbeidsmarkt_provincie_Drenthe.pdf


Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda