Hennep of xtc ruiken tijdens de Vlindermarkt in Emmen

EMMEN - Ondermijningsbus helpt mee aan het herkennen van georganiseerde misdaad Afgeplakte ramen, een vreemde geur, veel activiteit bij een pand op vreemde tijden. Of een winkel waar je alleen maar contant kunt betalen. Dit zijn misschien signalen van ondermijnende criminaliteit.


De gemeente Emmen zet zich samen met andere Drentse gemeenten en de provincie Drenthe in voor een leefbare en veilige omgeving. Tijdens de Vlindermarkt op dinsdag 27 augustus kan iedereen de Ondermijningsbus bezoeken die van 9.00 tot 17.00 uur voor het Trouwpaviljoen staat. In de Ondermijningsbus leren bezoekers hoe ze criminele activiteiten kunnen herkennen.

Drentse overheden samen met inwoners
Ondermijning, ook wel georganiseerde misdaad genoemd, is moeilijk in één zin samen te vatten. Burgemeester Eric van Oosterhout legt uit: “Grofweg betekent het de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Denk aan het witwassen van geld, drugscriminaliteit, uitbuiting van mensen, corruptie en belastingontduiking.

Deze criminelen maken van buurten en wijken onveilige plekken. Met alle overheden in Drenthe willen wij nu als één sterke overheid deze criminelen terugdringen en de weerbaarheid van de samenleving vergroten. We zetten alle maatregelen die we hebben in de strijd, maar dit kunnen we niet alleen. Samen met inwoners en bedrijven kunnen we de invloed van criminelen terugdringen.”

Ondermijningsbus helpt criminelen herkennen
De gemeente Emmen wil via de Ondermijningsbus inwoners een beeld geven van hoe je de activiteiten van criminelen kan herkennen. Tijdens een bezoekje aan de Ondermijningsbus kunnen mensen:
• de geur van hennep, een xtc-lab en een cocaïnewasserij ruiken.
• door speciale kijkdozen kijken om de geur van drugs te herkennen in relatie met speciale weetjes.
• zelf aan de slag gaan met het makkelijk te spelen spel ‘Crime hunter’. Je zoekt QR-codes en bekijkt filmpjes lost de code op.
• leren hoe gemakkelijk criminelen anderen onbewust verleiden, zodat zij hulp krijgen bij hun activiteiten.
• informatie krijgen over de verschillende manieren die criminelen hebben om hun geld uit criminaliteit legaal te maken.
* Zie ook Ondermijningsbus | Interactieve & veelzijdige voorlichting over ondermijning

Niet-pluis gevoel? Meld het!
De meeste inwoners willen hun buurt veilig en leefbaar houden. Met hun hulp kan de gemeente Emmen ondermijning verder bestrijden en tegengaan. Inwoners kunnen helpen door alert te zijn en misstanden of vermoedens daarvan te melden. Dit kunnen ze op verschillende manieren doen:
• Doe een melding zonder dat de naam bekend wordt via Meld Misdaad Anoniem door 0800-7000 te bellen of ga naar www.meldmisdaadanoniem.nl
•Stuur een bericht naar de gemeente via Verdachte situatie melden | Gemeente Emmen
•Bel de politie via 0900-8844 (bel bij spoed altijd 112)

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda