Koninklijke onderscheidingen voor Statenleden

ASSEN - Koninklijke onderscheidingen bij afscheid Provinciale Staten 2011-2015 Woensdag 25 maart heeft de provincie afscheid genomen van de Statenleden die niet terugkeren in de nieuwe bestuursperiode van Provinciale Staten.

Het afscheid vond plaats tijdens de laatste vergadering van Provinciale Staten 2011-2015. In de sfeervolle oude Statenzaal van het Drents Museum stond de commissaris van de Koning, de heer Jacques Tichelaar, stil bij elk vertrekkend Statenlid. Hij sprak hierbij zijn waardering uit voor hun persoonlijke betrokkenheid bij de provincie en het provinciaal bestuur.

Negen Statenleden ontvingen van Jacques Tichelaar een Koninklijke onderscheiding. Zij zijn hiermee benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Tichelaar loofde hun jarenlange inzet als volksvertegenwoordiger.

Herman Beerda (PvdA)
Herman is ruim 21,5 jaar volksvertegenwoordiger geweest. Eerst als raadslid bij de gemeente"Tynaarlo (en Vries) en de afgelopen 12 jaar als Statenlid in Drenthe. Tichelaar noemt Beerda in zijn speech een ‘rasechte politicus’. “Naast je ‘gewone’ statenlidmaatschap heb je als Statenlid extra klussen gedaan. Leuke en minder leuke, zoals lid van de Enquêtecommissie Eurochamp. Maar je hebt je ook veel bezig gehouden met werk achter de schermen. Als bemiddelaar tussen partijen en instellingen, en dan niet alleen voor je eigen partij.”

Egbert Bolhuis (VVD)
“Egbert heeft als volksvertegenwoordiger een staats van dienst om u tegen te zeggen. In totaal 18 jaar!”, start Tichelaar zijn speech over Egbert Bolhuis. De Drentse politiek is de in Beilen woonachtige Bolhuis niet vreemd. Eerder al was hij lid van Provinciale Staten van Drenthe (1992-1998). Hierna is hij ruim 12 jaar wethouder geweest van de gemeente Midden-Drenthe. Bolhuis zat sinds 2013 weer in de Drentse Staten. Namens de VVD was hij lid van de Statencommissie Omgevingsbeleid.

Gabriëlle van Dinteren (GroenLinks)
Na raadslid te zijn geweest in de voormalige gemeente Rolde en Statenlid in de provincie Zeeland, was Gabriëlle de afgelopen bestuursperiode fractievoorzitter van GroenLinks in de Drentse Staten. Jacques Tichelaar sprak lovende woorden over haar betrokkenheid bij Drenthe. persbericht persbericht persbericht persbericht persbericht persberichtpersberi “Gabriëlle wist ons bij elke begrotingsvergadering te verrassen met autootjes, chocoladeletters, noem maar op. Dit alles om aandacht te vragen voor de Drentse samenleving.”

Ruud Fokkens (PvdA)
Toen Ruud in 2008 in de Drentse Staten kwam, was hij al bekend met het statenwerk. In de provincie Friesland was al acht jaar Statenlid geweest. Tichelaar: “In je werk, en zeker ook voor je fractie, was je de rustgevende factor. Aanwezig, maar nooit om hard op de trommel te slaan. Je vertegenwoordigde je fractie ook vaak buiten dit huis. Altijd met veel plezier!” Fokkens was penningmeester binnen de fractie. “Een uitstekende”, aldus Tichelaar. “Altijd accuraat, netjes en vasthoudend.”

Bert Hemsteede (PvdA)

Vanaf 2003 zat Bert Hemsteede in de Drentse Staten. In 2011 is ook al afscheid genomen van Hemsteede, maar bij de vorming van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten kwam hij weer terug. Culturele onderwerpen, maar ook Jeugd en gezin konden altijd op de aandacht van Hemsteede rekenen. Tichelaar: “Daar wilde je mee naar buiten komen, want daar ligt je hart. Je bent een echte socialist. Onrecht is iets waar je niet tegen kunt”.

Hans Hornstra (PvdA)
Al sinds 2000 is Hans Hornstra lid van Provinciale Staten van Drenthe. Tichelaar noemt Hornstra de Nestor van de Staten. De naam Nestor is afgeleid uit de naam van Pylos, die als vorst ten strijde trok tegen de Trojanen, legt Jacques Tichelaar uit in zijn speech. “En dat kon Hans als geen ander. Ten strijde trekken, tegen onrecht in jouw geval. Vooral tegen ellende in de natuur. In de Staten heb je sinds 2000 altijd het woord gevoerd over zaken die zich afspeelden rondom natuur. Maar ook privé heb je menig degen, in de goede zin van het woord, gekruist!”

Annemarie Pannekoek (VVD)
De afgelopen 12 jaar was Annemarie Pannekoek Statenlid in Drenthe, waarvan zij de laatste vier jaar fractievoorzitter van de VVD was. Voordat zij naar Drenthe kwam, is zij drie jaar Statenlid geweest in de provincie Gelderland. “Een staat van dienst die er mag zijn”, zegt Jacques Tichelaar in zijn speech. “Behalve dat je fractievoorzitter bent, was je ook nog vier jaar voorzitter van de Statencommissie Omgevingsbeleid en heb je in menig werkgroep je partijtje meegespeeld. Dat meespelen, daar hebben we allemaal van kunnen meegenieten. Want jij hebt je mening nooit onder stoelen of banken gestoken!”

Jan Slagter (PvdA)
Van de afscheid nemende volksvertegenwoordigers, heeft Jan Slagter de meeste ‘dienstjaren’: in totaal 22 jaar. Sinds 2003 was Jan lid van Provinciale Staten, en daarvoor was hij van 1991 tot 2002 gemeenteraadslid. Jacques Tichelaar noemt Jan Slagter ‘een man van trouw’. Binnen Provinciale Staten heeft Jan Slagter menig functies vervuld, zoals voorzitter van de Statencommissie Milieu, Water en Groen. “Maar je hebt meer gedaan bij de Staten, waarbij ik de laatste vier jaar het vice-voorzitterschap bij Provinciale Staten niet wil vergeten. Voor deze voorzitter een hele geruststelling”, aldus Jacques Tichelaar.

Jan Luuk Stel (VVD)
Sinds 2011 was Jan Luuk Stel lid van de Drentse Staten, maar daarvoor was hij acht jaar lid van de raad van de gemeente Tynaarlo. Voor de VVD zat Stel in de Statencommissie Omgevingsbeleid. Tichelaar: “Daar voelde je je als een vis in het water. Dat heeft natuurlijk alles te maken met je agrarische achtergrond. Vol passie heb je je gestort op veel onderwerpen, als het maar te maken had met platteland, natuur of landbouw. En – en dat siert je als liberaal- als de onderwerpen te koppelen waren aan economie. Want natuur is mooi, maar het moet natuurlijk wel wat opleveren!”

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda