Nederland start met ruime overwinning op Holland Handbal Toernooi

ROTTERDAM ? Vanavond begon het Holland Handbal Toernooi in een goedgevuld Topsportcentrum Rotterdam. Na de verrassende overwinning van Brazili? op Montenegro met 26-25, nam Nederland het op tegen IJsland. In de eerste helft lijkt Nederland IJsland te gaan verpletteren. Oranje loopt al snel uit naar een 10-3 voorsprong. IJsland komt nog wat terug, maar weet de aansluiting niet te vinden. Bij rust staat Nederland met 15-10 voor. Na rust kan Nederland nog verder uitlopen tot een voorsprong van 12 punten. De wedstrijd eindigt in een dik verdiende overwinning: 23-24.

De score wordt na 4 minuten geopend door Maura Visser via een flitsende break-out. Ook Debbie Bont is een paar keer snel weg, waarna er mede dankzij haar, en scores van Diane Lamein en Laura van der Heijden, Oranje na 7 minuten op een 6-2 voorsprong staat. Het Nederlands team oogt fris en gretig. Er wordt razendsnel gecombineerd, de passes komen prima aan. De eerste fase loopt als een trein en in de agressieve dekking worden veel meters gemaakt. Oranje loopt verder uit en het publiek ziet hoe de Nederlandse schutters weer ouderwets goed op dreef zijn. Toch worden er nog flink wat vrije kansen gemist, anders had de ruststand er nog royaler uit gezien.

In de tweede helft kan Nederland nog verder uitlopen. Na 5 minuten spelen staat het 19-12. Joyce Hilster scoort haar eerste doelpunt, maar mag daarna met een 2-minutenstraf naar de kant. IJsland weet hier niet van te profiteren, zodat de IJslandse coach bij de stand van 22-15 (11e minuut) een time-out aanvraag. De IJslandse dames komen op 22-17, maar Oranje antwoordt via scores van Nycke Groot, Sylvia Hofman, Pearl van der Wissel en Diane Lamein direct en genadeloos effectief; 27-17.

Het is ondertussen mooi om te zien hoe bondscoach Henk Groener ruim kan doorwisselen zonder dat het team verzwakt. Sterker nog, bij het geconcentreerd spelende Oranje weten maar liefst tien speelsters te scoren. Met nog negen minuten op de klok, maakt Maura Visser 30-18 en probeert het weinig slagvaardige IJsland er nog altijd een wedstrijd van te maken. Spannend is het dan al lang niet meer. De Nederlandse dames winnen uiteindelijk ruim verdiend met 32-24.

Bondscoach Henk Groener is zeer tevreden met de start van zijn team op het Holland Handbal Toernooi. “We hebben heel goed gespeeld. In de eerste minuten was het even aftasten naar de opening en zwaktes in het team van IJsland. Toen we die eenmaal hadden gevonden, was het ook gedaan met IJsland. Vanaf toen was het wel duidelijk dat we de wedstrijd gingen winnen”, zegt Groener. “We konden het grootste deel van de wedstrijd vrij en onbedreigd spelen. In de laatste minuten zakt de concentratie dan weg en kan IJsland nog een paar keer scoren, maar de winst was al vergeven. We hebben een goede wedstrijd gespeeld en dit is een goed begin voor de rest van het toernooi”