Nederlandse heren stellen teleur in Oostenrijk

OOSTENRIJK - De eerste play-off wedstrijd om de WK-kwalificatie is voor het Nederlands herenteam ge?indigd in een deceptie. Oranje verloor in Oostenrijk na een 15-10 ruststand met 31-15 en lijkt daarmee vroegtijdig uitgeschakeld voor de wereldkampioenschappen in Zweden. Het team van interim-coach Gino Smits en assistent-coach Henk Groener hield alleen in het eerste kwartier tot 8-8 gelijke tred met de Oostenrijkers via doelpunten van met name Bartek Konitz en Toon Leenders. Oranje was echter te afwachtend in de dekking, waardoor de Oostenrijkers redelijk simpel en zelfs vijf maal uit stand hun doelpunten konden maken. Van de, door Nederland gevreesde, snelle Oostenrijkse tegenaanvallen was in de eerste helft opvallend genoeg helemaal niets te zien.

Aanvallend lukte het de Nederlandse selectie niet om een vuist te maken. Er werden veel kansen gemist, het positiespel was te traag en teveel gericht op individuele acties. Ook had de ploeg duidelijk moeite met de vooruit geschoven Oostenrijkse verdediger die met een open mandekking op Mark Bult de angel uit de Nederlandse aanvalsopbouw wist te halen. Met zestien minuten op de klok stond het 10-8 en begon de thuisploeg in Dornbirn langzaam uit te lopen richting de 15-10 ruststand.

De tweede helft liep vervolgens uit op een ware teleurstelling voor iedereen die het Nederlands herenhandbal een warm hart toedraagt. Niet dat Oostenrijk superieur spel liet zien, maar het was vooral Nederland dat talloze kansen miste (waaronder twee strafworpen van Michiel Lochtenbergh en Mark Schmetz) en de Oostenrijkse keeper Marinovic zo tot de uitblinker van de wedstrijd liet uitgroeien. Met 57 minuten op de klok had Oranje in de tweede helft slechts drie keer gescoord (3 x Toon Leenders), waar Mark Schmetz en Bartek Konitz er in de slotfase elk nog één score aan toe wisten te voegen. Schmetz liep in de laatste 10 seconden overigens nog tegen een rode kaart aan na een harde overtreding op een Oostenrijkse aanvaller.

Met een einduitslag van 31-15 zullen er in het Hollandse kamp flink wat herstelwerkzaamheden moeten plaatsvinden om zich straks met een goed resultaat in Emmen te kunnen revancheren. Gino Smits: “Je kunt stellen dat we een flinke oorveeg van Oostenrijk hebben gekregen. De eerste helft heb ik nog redelijk handbal gezien, maar je zag dat de spelers aanvallend te weinig in beweging waren en moeite hadden om elkaar te vinden. Vervolgens spreken we in de rust af dat we aan tandje bij zetten, maar zakken daarna collectief door het ijs door het missen van vele 100 procent-kansen.”

Hoewel zeker in de handbalsport de wonderen de wereld nog niet uit zijn, zal het volgende week zondag 20 juni (14.00, Sporthal Angelslo) bij de return extreem lastig worden om een marge van 16 doelpunten goed te maken. “Wij zijn het aan onszelf verplicht,” aldus een teleurgestelde, maar strijdbare Gino Smits, “om ons in Emmen te rehabiliteren. Om te laten zien dat dit team wel degelijk als een collectief goed handbal kan laten zien.”

WK play-off wedstrijd voor deelname aan het WK in Zweden (13 – 30 januari 2011)