Sweere opnieuw de sterkste

ASSEN - Teun Sweere uit Zevenbergen is opnieuw winnaar geworden van de Wintertriathlon Assen. Na zijn zeges in 2013, 2011 en 2010 greep hij opnieuw de winst. Verrassend tweede werd Martin Veenhuizen en derde Guido Gosselink. De regerend Nederlands Kampioen Wintertriathlon Sweere moest op de fiets diep in de beugel om zijn naaste concurrent Martin Veenhuizen te achterhalen. Veenhuizen ging op de loopafstand als vanouds tekeer en liep iedereen naar huis. De atleet uit Tynaarlo had bij de wissel naar het fietsen 23 seconden voorsprong op Sweere, die op de loopafstand als tweede eindigde. Het duurde bij de 50 kilometer fietsen tot de tweede ronde, voor Sweere Veenhuizen had achterhaald. De Brabander kon de Drent evenwel niet van zich afschudden, want het verschil bij het betreden van het ijs bedroeg slechts tien seconden in het voordeel van Sweere.


Pas op de gladde ijzers kon de koploper afstand nemen van zijn achtervolger. Sweere had voor de 20 km schaatsen bijna twee minuten minder nodig dan Veenhuizen, die daarmee op grotere achterstand kwam. Wel wist de atleet uit Tynaarlo Guido Gosseling achter zich te houden. De deelnemer uit het Duitse Ahaus, diverse malen winnaar in Assen, verzekerde zich van de derde plek, een uitstekende prestatie. Winnaar Sweere erkende na de finish dat het verschil dit jaar niet zo groot was. “Meestal heb ik Martin Veenhuizen op de fiets al in de eerste ronde te pakken, maar het duurde nu lang. Pas halverwege het parcours kreeg ik hem in het vizier, maar het was moeilijk om hem voorbij te komen.” Veenhuizen kon in de buurt van Sweere blijven, waardoor pas op het ijs enige ruimte tussen de twee kwam. De specialiteit van Sweere is schaatsen.

“Wanneer ik in de voorbereiding meer aandacht aan het fietsen had kunnen besteden, was ik nog kansrijker geweest”, blikte Veenhuizen na afloop terug. “Soms twijfelde ik in de voorbereiding of ik er goed aan doe nog mee te doen, maar nu ik tweede ben geworden, ben ik zo blij. Ik vind het geweldig”, aldus Martin Veenhuizen. Breedlachendnam hij de felicitaties in ontvangst die van alle kanten op hem afkwamen. Bij de dames ging de zege naarRoos Hoogeboom. De Utrechtse was goed op dreef en vooral op de schaatsafstand sloeg ze toe. Op de tweede plaats bij de dames kwam de Groningse Carin Ceelaart, op elf minuten van Hoogeboom. Derde bij de dames werd Geke Venema uit het Friese Easterlittens.

Beute grijpt wint sprintafstand
Op de sprintafstand (5 km lopen, 25 km fietsen, 10 km schaatsen) was Robert Beute ongenaakbaar. In zijn eigen woonplaats Assen vierde hij zijn jubileum (25e deelname aan de Wintertriathlon Assen) met een grandioze overwinning. Op geen enkele afstand liet Beute zich kloppen. Na het lopen was het nog erg spannend, Beute had toen 1 seconde voorsprong op Teije van Prooije(Nijmegen), maar tijdens het fietsen maakte de Assenaar korte metten met de concurrentie. Op het einde van de 25 kilometer op de fiets was zijn voorsprong opgelopen tot bijna een minuut. Op de slotdiscipline, de 10 km schaatsen, bouwde Beute zijn voorsprong nog meer uit. Op de meet bedroeg de kloof met tweede man Teije van Prooije 3 minuten en 39 seconden. Die tweede plek werd gedeeld, want Van Prooije kwam gelijktijdig over de meet met Arjen Elferink uit Veenhuizen.

“Ik heb een heel goede schaatsafstand gereden en mijn wissels waren ook perfect”, zei Beute. “Op de fiets had ik mijn hardloopschoenen aangehouden en daardoor heb ik in de eerste wissel veel tijd kunnen winnen. Ook in het stuk lopen naar de ijsbaan was ik daardoor sneller.”

De Assenaar liet weten enorm brand te zijn geweest op de overwinning tijdens zijn jubileumdeelname.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda