Geen vervolg in KNVB-bekertoernooi voor Sp. Zweeloo

ZWEELOO ? Net als vorig seizoen is het Sportclub Zweeloo niet gelukt de eerste knock-out ronde van het KNVB-bekertoernooi te bereiken. De ploeg van trainer Hans Pullen kon zaterdag tijdens het laatste pouleduel niet stunten tegen de Nijeveense derdeklasser SVN?69: 0-3. Na een 0-1 stand bij de rust liepen de Zuidwest-Drenthen snel uit naar 0-2. In de slotfase bouwde poulewinnaar Sport Vereniging Nijeveen de voorsprong verder uit op vreemde bodem. Toch kreeg Sp. Zweeloo ? zonder onder meer de vrijdag in het huwelijksbootje gestapte Gerko Lanting ? grote kansen, al draait het nog altijd om de doelpunten.

Op zijn zachtst gezegd zat het weer tijdens de eerste 45 minuten niet mee. Er was sprake van langdurige, stromende regen. De eerste de beste kans was voor SVN’69, dat veertig jaar bestaat. Aanvoerder Harro Knol speelde zich in de vijfde minuut vrij over links. Zijn voorzet belandde op het hoofd van rechterspits Pieter Speelman, waarna de bal van de lijn werd gehaald door een speler van de thuisploeg.

Een kwartier later zag keeper Remko Koopman laatstgenoemde SVN’er opnieuw gevaarlijk opduiken. Na een voorzet van de linkerflank mocht Speelman vrij inkoppen, maar deze inzet ging naast. Gezien de kansenverhouding was het terecht dat SVN’69 de voorsprong pakte. Het was uiteindelijk middenvelder Balthazar Gijzen die opdook in het strafschopgebied en de bal – via Koopman – in de kruising werkte. Vijf minuten verder volgde één van de andere middenvelders – Eibert Felix - bijna het voorbeeld van zijn teamgenoot. Koopman redde namelijk na een venijnig schot.

Toch had het tien minuten voor de rust gelijk moeten staan. Rick Hagenauw mocht alleen door richting doelman Gerald Brouwer, die als winnaar uit de strijd kwam. Daarna werd de bal tot twee keer toe van de lijn gehaald tijdens een soort van scrimmage. Hier ging een schot van Arno Stevens aan vooraf. Slechts één minuut later leek het clevere SVN’69 aan de andere kant te profiteren. Opnieuw Speelman soleerde richting Koopman, maar ook deze keeper redde goed. Het was echter nog niet gedaan.

Op aangeven van Mauro Dos Reis kopte Vincent Kok - nog via Brouwer – op de lat. En een volley van Anne Hajes plus een geplaatste bal van Stevens troffen ook geen doel. Maar onnodig balverlies leidde direct na de rust de 0-2 in. Na een voorzet van Arjan van Eerten kopte René Been door naar de vrijstaande Speelman, die binnen kon tikken. Ondanks de tegenslag was Hajes even later vlakbij de aansluiting. Brouwer ‘loste’ en de middenvelder kreeg de bal pardoes voor de voeten. Uit de draai werd niet gescoord, maar de paal geraakt.

Richting de slotfase ging een boogbal van een SVN’er naast en Balthazar Gijzen kwam enkele meters tekort om bij de tweede paal te scoren. Een kwartier voor tijd kreeg ook de ingevallen Rolf Drewes een grote kans op zijn eerste treffer. Ook hij kon alleen door richting Brouwer, maar zijn schot zeilde naast en dus tegen het vangnet. Met nog zes minuten op de klok werd de eindstand bepaald door de gelukkige Speelman, die zag dat Koopman de bal miste na zijn als voorzet bedoelde schot. Het bleef bij 0-3, maar Drewes was nog één keer dichtbij een goal. Hij kwam een voetje tekort na een voorzet van Dos Reis, die enkele tellen later de strijd geblesseerd moest staken na een overtreding van een Nijevener.

Op zaterdag 5 september barst het competitiegeweld los als Sp. Zweeloo – net als vorig jaar – Smilde’94 ontvangt. Het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Tjalma uit Farmsum is, zoals altijd, om 14.30 uur. Een aantal onfortuinlijke spelers hoopt ondertussen terug te keren binnen de lijnen na onlangs opgelopen blessures.

Sp. Zweeloo – SVN’69: 0-3 (0-1). 19. Balthazar Gijzen 0-1, 46. en 84. Pieter Speelman 0-2 en 0-3. Scheidsrechter: Wagenaar (Drachten).

Gele kaart: Mauro Dos Reis (Sp. Zweeloo), Balthazar Gijzen en Jarno Westenbrink (SVN’69).

Sp. Zweeloo: Remko Koopman; Vincent Kok, Ties van der A, Hans Lanting, Julian Manting; Thomas Wolting, René Lanting, Anne Hajes, Arno Stevens (78. Niek Zwiep); Rick Hagenauw (46. Rolf Drewes), Mauro Dos Reis.