Topfit de wedstrijd in bij de COVS Drenthe

EMMEN - Op dinsdag 22 april was inspanningsfysioloog en bewegingswetenschapper Niels de Vries bij de scheidsrechtervereniging COVS HZO Drenthe. De Vries is opgeleid tot voetbaltrainer/coach 2 en heeft veel ervaring met het fysiek testen en meten van topvoetballers voor en tijdens o.a. EK’s en WK’s, alsmede binnen Betaald Voetbal Organisaties en (top) amateurclubs. Hij is werkzaam voor de KNVB in Zeist. Momenteel begeleidt hij het Nederlands Vrouwenteam voor de WK 2015 in Canada. De Vries bewaakt daarnaast al vele jaren het conditioneel niveau van de scheidsrechters in de Eredivisie en de Jupiler League. door Theo Hein.

Training

COVS HZO Drenthe voorzitter EdgarVoortman kon 21 mannen en 1 vrouw,variërend in leeftijd van 13 tot 67 jaar, welkom heten op deze speciale gastraining. Na een korte introductie over de training ontvingen de deelnemers allen een hartslagmeter. Na afloop van de training kreeg elke deelnemer een rapportage hoe men had gereageerd op de inspanningen die geleverd waren.


Tijdens de training vertelde de Vries het belang van de verschillende trainingen en welke gevolgen het heeft op je lichaam. Een scheidsrechter zal veel sprints moeten trekken en daarop zijn training moeten afstellen. Je lijf of wel je motor, moet 90 minuten vermogen leveren. Aan het begin van het nieuwe seizoen moet je niet beginnen met fluiten vanuit je strandstoel. Begin op tijd met het opbouwen van trainingen om spierscheuringen te voorkomen. Advies van De Vries is minimaal 5 keer te trainen voor aanvang van het seizoen.

Adviezen voor een optimale prestatie

Na de douche hield Niels de Vries een boeiende lezing in het clubhuis “De Meerfluit”. Hij begon zijn betoog dat een scheidsrechter fit moet zijn omdat voetbalteams hier het recht op hebben. Fitheid zit in je kop en niet alleen in je lichaam door voeding, gezondheid etc. Na een korte uitleg over inspanningen aan de hand van grafieken kwam een vraag wat je moet doen als scheidsrechter in de rust. Zijn advies géén sportdrank te drinken. Daarmee krijgt een sporter zoveel suikers te verwerken dat dit averechts werkt op je maag. Verdunnen met water kan wel. Ook appels eten in de rust is funest voor je maag/darm kanaal. Een banaan kan wel. De Vries voorspelde dat in de toekomst scheidsrechters en spelers in de rust blijven staan of in beweging blijven om de spieren soepel te houden.

Aan de orde kwam ook het volgen van de wedstrijd. Aan de hand van grafieken van topscheidsrechters uit Europa werd dit duidelijk. Het voetbalspelletje is de laatste jaren op topniveau steeds sneller geworden. Het herstelmoment van de scheidsrechter wordt steeds korter. Twee wedstrijden fluiten in het weekend is ‘notdone’ voor Niels “Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen”. De 1e of 2e wedstrijd is de scheidsrechter niet top en mist essentiële zaken op en rond het veld. De Vries gaf de aanwezigen mee om vooral aan het eind van het seizoen top fit te zijn. Dan vinden de belangrijkste wedstrijden plaats. Kampioenschappen en degradatie zijn dan in beeld.

Nieuwe Ontwikkelingen
In Spanje werken en leven de scheidsrechters met hun familie in Madrid. Op deze wijze hoopt de Spaanse voetbalbond het niveau omhoog te krijgen. Vanuit Madrid worden ze geschoold en getraind. Nederland loopt voorop in de arbitrage. Bij de bekerfinale PEC Zwolle – Ajax werd naast de lijnrechters endigitale doelpuntregistratie óók met een videoscheidsrechter geëxperimenteerd. Deze ‘7e’ man zat in een regiewagen buiten het stadion en kon in contact komen met de scheidsrechter. In Nederland wordt gewerkt met vaste ‘scheidsrechters’-teams. De Vries vindt dit een goede zaak. Ze zijn op elkaar ingespeeld. Verbazingwekkendis echter dat veel landen vlak voor de WK nog trio’s samenstellen die nog nooit met elkaar hebben samengewerkt. Het Nederlands vrouwenvoetbal ontwikkelt zich positief maarwel gaan steeds meer speelsters in het buitenland gaan voetballen. Of dit ten goede komt van de BenaLeage blijft een vraag voor de toekomst.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda