23e ZODC Zuidenveldtour

NIEUW AMSTERDAM - Op zaterdag 26 april 2014 wordt voor de 23e keer de ZODC Zuidenveldtour gereden. Deze wielerklassieker over 198 km ging voor het eerst van start op woensdag 25 maart 1992. Winnaar van de eerste editie was Jeroen Blijlevens, die toen aan het begin stond van een zeer succesvolle wielercarrière. Na hem hebben meerdere bekende renners de Zuidenveldtour op hun naam geschreven. Steven de Jongh, Bobbie Traksel en Bert-Jan Lindeman (winnaar in 2011) zijn daar sprekende voorbeelden van.

Start en finish
Net zoals in 2013 is de start om 12 uur in Dalen (Hoofdstraat). Na vier uur koers door Midden- en Zuid-Drenthe is er om ca. 15.55 uur een doorkomst aan de Vaart in Nieuw-Amsterdam. Daarna rijden de renners - net als in voorgaande jaren - nog een korte omloop van 15 km. De finish wordt verwacht om ca. 16.40 uur, eveneens aan de Vaart in Nieuw-Amsterdam.

Parcours
Vanaf 2004 werd de klassieker grotendeels over Duits grondgebied verreden. In 2011 kwam aan die traditie evenwel een eind. De Duitse politie kon namelijk niet langer beschikken over voldoende capaciteit.
De organisatie is erin geslaagd om te voorzien in een prachtig alternatief. In samenwerking met het wielercomité Dalen is een gevarieerd en selectief parcours uitgezet, dat in voorgaande jaren het decor is geweest van de finale van de clubcompetitie. Aan dat nieuwe traject, met daarin twee keer een kasseienstrook, is dit jaar nagenoeg niets gewijzigd.
De volledige route is terug te vinden op onze website www.zuidenveldtour.nl

Deelnemers
Jarenlang is de wedstrijd gereden met de status van een nationale klassieker. In 2013 kreeg de wedstrijd voor het eerst een plek op de (internationale) UCI-kalender. Daardoor is de kwaliteit van het deelnemersveld in de breedte sterk verbeterd.
Voor de 23e editie van de ZODC Zuidenveldtour hebben zich 23 teams aangemeld, zodat er maar liefst ruim 180 renners aan het vertrek zullen staan. Het deelnemersveld bestaat nu grotendeels uit continentale ploegen, waarvan er zeven uit het buitenland afkomstig zijn. Uit Nederland zijn dat: Piels, De Rijke, Koga, Metec en Parkhotel Valkenburg. Verder doet er een nationale selectieploeg uit de Verenigde Staten mee en een paar Nederlandse regionale ploegen. Het aantal clubploegen is teruggebracht tot acht. Alleen de betere Nederlandse clubs verschijnen aan de start, zoals De Jonge Renner uit Oosterhout en NWV Groningen.

Startlijst
De opstellingen van de teams zijn nog niet definitief. Op de voorlopige startlijst staan de namen van o.a. Elmar Reinders (Emmen), Tijmen Eising (Emmen), Gert Jan Bosman (Emmen), Lars Horring (Valthe), Niels en Rick Goeree uit Borger, Coen Vermeltfoort (Schuinesloot), Roy Eefting (Grolloo), Berden de Vries (Gieterveen) en Jasper Bovenhuis (Staphorst). Ook de oud-winnaars Bobbie Traksel (2000), Jos Harms (2006), Peter Schulting (2010) en Maurits Lammertink (2012) zijn van de partij.
De volledige startlijst is terug te vinden op onze website www.zuidenveldtour.nl

Organisatie
De wedstrijd wordt verreden onder de vlag van de Stichting PWZ. De uitvoerende organisatie is in handen van het plaatselijk wielercomité in samenwerking met de stichting Dalen Promotie.

Rondemiss is de 18-jarige Zoë Niewold uit Erica, die in 2013 werd uitgeroepen tot Miss Emmen. In die hoedanigheid fungeerde zij toen ook als Miss Gouden Pijl.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda